Ötletmentő

Játszótérkereső oldalra bukkantam a minap az interneten. Az ötlet nagyon megtetszett, hiszen nemegyszer még akörnyékén lévő játszótereket sem ismeri az ember, nemhogy egy idegen városban, kerületben lévőket. Az adatbázist böngészve kincsekre leltem, meg egy szomorú megállapításra: az oldalba új életet kellene lehelni.

Remek ötlet, profi kivitelezés, rengeteg munka – és egy ideje a néma csend. Valamiért belefáradhattak a fejlesztésbe a jatszoterkereso.hu oldal megálmodói, akik saját bevallásuk szerint gyakorló apaként bukkantak e piaci résre. „Két fiatal apuka egyszer csak megunta, de nagyon, a közelben levő játszótereket. No, ezek volnánk mi. Valami újdonságra vágytunk mi is, akár csak a gyerkőcök. Elkezdtük túrni a netet, hátha találunk egy oldalt, ahol szépen fel vannak sorolva a játszóterek, amik közül válogathatunk, de nem találtunk.

Nagyon kezdetleges oldalak voltak ugyan 5-10 játszótérrel, de azzal nem tudtunk mit kezdeni.

Találtunk még egy-két ígéretesnek indult projektet, de mindet hamar feladták. Innen jött az ötlet. Ha nincs, akkor csináljuk meg mi. Belevágtunk, elkezdtük, csináljuk” – írta Szakály Tibor és Viczkó Zsolt valamikor 2010-ben, amikor az oldalt megálmodták és létrehozták.

Tiszteletre méltó teljesítmény: 427 magyarországi, ebből 296 budapesti játszótér fényképes, bemutató szöveggel, értékeléssel ellátott feltöltéséig jutottak. Már ez is páratlan adatbázis, hiszen hozzá fogható nincs még egy, viszont egyelőre korántsem teljes körű. Csak Budapesten, a XIII. kerületben például kimaradt az összes újlipótvárosi játszótér, és vannak megyék, ahonnan egy sincs a térképükön. De kár lenne veszni hagyni az oldalt! Akár közös játék is lehet: ha valaki lefényképezi, és beküldi az oldalra a környékén lévő játszótereket, talán új erőre kapnak a fejlesztők, és gyorsan felépülhet egy teljes körű hazai adatbázis. Az lenne csak az igazi móka!

I!

WEB: www.jatszoterkereso.hu

 

NYELV ÉS IRODALOM

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

November 11.

Elhervadt Tavaszom Tölgyöm alá siet. Verseket is írt a 220 éve melankolikusnak született Katona József.

November 12.

Az életnek tengerében / Két örvény van: szív és ész – vetette papírra Kisfaludy Károly, a 177 éve alapított társaság névadója.

November 13.

Nyelvében él a nemzet. Két éve ünnepeljük a magyar nyelv napját annak emlékére, hogy 1844-ben lett államnyelv.

November 14.

A tavasz jött a parttalan időben / s megállt a házsongárdi temetőben. Apáczai Csere Jánosné, Aletta van der Maetra emlékezett a 116 éve született Áprily Lajos.

November 15.

Panaszosan sír szegényke, / arra ballag öreg néne. Sokan tudják még a 108 éve született Fazekas Anna versmeséjét?

November 16.

Nyelvészke, vagy a magyar nyelv főnehézségei szabályokban, párbeszédben és példalapokban: ezt a címet adta tanulmányának a 152 éve halott Sárosi Gyula.

November 17.

Reánk bodor kacajjal / Nehéz bilincset üttök– írta a „kacér tekintetű lányokról” a 240 éve Debrecenben született Csokonai Vitéz Mihály.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.