Élő tudomány

„A tudomány körbevesz minket” –üzeni a magyar tudomány ünnepe alkalmából Pálinkás József akadémiai elnök. Az ünnep mindenkinek szól, aki kíváncsi arra, mire képes és mit nyújt ma a tudomány.

Azt olvasom az Akadémia honlapján, hogy sokféle élőlény képes a mágnesesség érzékelésére. A Föld mágneses terének segítségével egyes állatok egyik kontinensről akár egy másikra elnavigálnak, mások a néhány centiméterrel távolabbi, de számukra élhetőbb feltételeket biztosító helyet keresik fel. Utóbbiak közé tartoznak a mágneses baktériumok, amelyek vas-oxid- vagy vas-szulfid-kristályokat választanak ki, ezáltal maguk is úgy működnek, mint egy-egy iránytű. De hogyan működik a parányi baktériumban a kristályképződés biológiai szabályozása? Hát éppen erről beszél a magyar tudomány ünnepe alkalmából Pósfai

Mihály akadémikus. A szegedi lézerfizikus, Bor Zsolt meg arról szól, hogy évente több millió, vagyis óránként több mint ezer – a szaruhártya alakjának hibáit korrigáló és ezzel a tökéletes látás optikai feltételeit megteremtő – Lasik-műtétet végeznek. A beteg a lézeres műtétet követő napon már gépkocsit, néhány nap múlva akár repülőgépet vagy űrhajót is vezethet. Utóbbira ritkán kerül sor, de örüljünk ennek a lehetőségnek.

Itt van körülöttünk a nagyon is élő, újat adó tudomány. Eredményei megjelennek a mobiltechnológiában, a vízlepergető anyagokban és a korszerű világítótestekben. Ha tudunk róla, ha nem, a kutatási eredmények használói vagyunk mindannyian. A magyar tudomány ünnepe minderről, a velünk élő és értünk tevékenykedő tudományról szól. És arról, hogy próbáljuk megérteni ezt a tudományt. Nehéz, de nem lehetetlen vállalkozás.

I!

11. 18.

KEZDÉS: 8.00

HELYSZÍN: MTA Atommagkutató Intézet

(Debrecen, Bem tér 18/C)

CÍM: Rendhagyó fizikaórák

BELÉPÉS: ingyenes

KEZDÉS: 16.00

HELYSZÍN: MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet

CÍM: Nyílt nap

BELÉPÉS: ingyenes

11. 19.

KEZDÉS: 16.00

HELYSZÍN: Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem

CÍM: Lézeres szemsebészeti eljárások: utak az éleslátáshoz

Bor Zsolt lézer- fizikus előadása

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.