Délvidéki tanúk

Kollektív bűnösök mindkét oldalon. Hideg napok és bosszú. A II. világháború sok ezer civil áldozata Újvidéken. Még van, aki él és emlékezhet.

1941-ben Hitler javaslatára a magyar kormány lehetővé tette a német csapatok átvonulását délre, cserébe a Führer elismerte Magyarország területi igényeit Jugoszlávia felé. A másik lehetőség: a németek lerohanják Magyarországot. Teleki Pál miniszterelnök nem látott kiutat: öngyilkos lett. Horthy Miklós azonban engedélyt adott az átvonulásra. Horvátország kiválásával Jugoszlávia megszűnt, a magyar csapatok is bevonultak a jugoszláv területekre. 1942 januárjában a magyar hadsereg és a csendőrség több ezer civilt, köztük gyerekeket lőtt a Dunába, mintha ez partizánellenes razzia szövődménye lett volna. Valójában polgári lakosokat mészároltak le. A győztes jugoszláv partizánalakulatok 1944-ben álltak bosszút. A védtelen magyar lakosságot korra és nemre való tekintet nélkül kollektív bűnösnek, fasisztának tekintették. A katonák kínoztak, lincseltek, internáltak, ezreket végeztek ki.

Évtizedeken keresztül tartott a félelemmel teli hallgatás.

Még köztünk élnek a tanúk. Brestyánszki Boros Rozália, a Zentán született és Szabadkán élő magyar író, dramaturg pedig megkereste és megszólaltatta néhányukat. Túlélők és áldozatok leszármazottainak történetein alapul színdarabja, amelyet a Katona József Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutat be közösen. Megbékéléshez és talán megnyugváshoz vezethet a szerb parlament és a magyar köztársasági elnök nyári megszólalása is: június 21-én a szerb parlament rendkívüli ülésén elfogadta a délvidéki magyarok ellen 1944–45-ben elkövetett vérengzéseket elítélő nyilatkozatot, június 26-án pedig Áder János a szerb parlamentben kért bocsánatot azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.

A darab ősbemutatója október 4-én volt Szabadkán.

I!

11. 08., 11. 09., 11. 16.

HELYSZÍN: Katona József Színház Kamra

CÍM: Vörös

SZERZŐ: Brestyánszki Boros Rozália

RENDEZŐ: Máté Gábor

SZEREPLŐK: Ambrus Richárd, Baráth Attila, Csernik Árpád, Dankó István, Fekete Ernő, G. Erdélyi Hermina, Hegymegi Máté, Kalmár Zsuzsa, Körmöci Petronella, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, Szirtes Ági, Szőke Attila

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.