A napló olvas

A szellemi táplálék, amit olvasás útján veszünk magunkhoz, ugyanúgy személyiségünkbe épül, mint a rendes étel. Amit egyszer elfogyasztottunk, azt magunkkal visszük mint tapasztalatot.

Sőt azon keresztül nézzük későbbi olvasmányainkat is. Ezért az olvasmányaink a mi olvasóink. Átvilágítják jellemünket, az örökölt és a szerzett tulajdonságok egységes, szerves struktúráját. Ezért minden olvasás röntgen. Önmagunk felülvizsgálata. Fájdalommentes módszer, környezetbarát beavatkozás. Heller Ágnes legújabb könyve dupla röntgenfelvételek láncolata.

Nemcsak a szerző gondolatait pillanthatjuk meg igen tisztán ezeken az olvasatfóliákon, hanem a jelenkor legaktuálisabb dilemmáit is. A Múlt és Jövő folyóiratban új rovat indult Olvasónapló címen, amelyben a szerzőket arra kérték, hogy négy-öt könyvről írjanak – legyen köztük újdonság, vagy ami éppen érdekli a szerzőt. Persze Heller teljesítette a kérést először – játszi könnyedséggel.

Sőt olyannyira beleszeretett ebbe az öndokumentációs gyakorlatba, hogy – mintegy lelki és önkifejezési szükségletként – hónapról hónapra folytatta ezt az önmagával és az olvasmányaival való szellemes párbeszédet. Lehet, még ő is azt hitte, hogy véletlenül, a kezébe akadó könyvekről ír – hozzászőve „mindennapi élete” jelenének naplószerű eseményeit, valamint a könyvekhez, szerzőkhöz, s magához az olvasás kultúrájához fűződő személyes emlékeit.

Pedig a könyvet egyben elolvasva kiviláglik, hogy a filozófus újabb jelentős és delikát teljesítményéről van szó, ahol, ha játékos formában is, de visszatért korábbi érdeklődési területéhez, az esztétikához. Mert kikívánkozott belőle – akár egy korábbi művében, Az új történelmi regényben – mindaz a mondandó, ami az írásról magáról és az esztétikum sajátosságairól unikális észjárással megfogalmazható. S ez a forma adott lehetőséget, hogy kifejtse eszméit az emberi kapcsolatokról, a szerelem természetéről és a történelemről.

Azzal a jelentős, s rá annyira jellemző erudícióval, amelynek égisze alatt nemcsak klasszikusokat és vegytisztán szépirodalmat elemez, hanem populáris és divatos szerzőket is. Az olvasónapló tulajdonképpen egy letűnt korszak műfaja, mégsem idejétmúlt hagyományt „tölt fel” új tartalommal. Ésszerű gyűjtögetés ez, amely még képes áttekinteni saját történetét, névről ismeri a szellem embereit, nemcsak az óriásokat, hanem a vízhordókat úgyszintén.

Ez a beállítódás, amelyet a Biblia úgy klasszifikál: meggondolás őrködik felette, a maga helyén értékeli Almási Miklós, Czeslaw Milosz, Ungvári Tamás, Ungváry Krisztián, Leszek Kolakowski, Thomas Bernhard, Vas István és Veres András műveit. Finoman, tanító jelleggel képes bemutatni, jó érzékkel tudja kezelni a könnyedebb, lágyabb eledelt. Nem bánt meg senkit, mégis az igazat mondja. Van mit tanulni tőle. Az Ungváry Krisztián kötetéről írt naplóból merítek. „A legmagasabb pozíciókat elfoglaló antiszemiták, mint Endre László és Baky László, s nem a németek, még csak nem is Eichmann a felelősek legalább 267 ezer zsidó haláláért.

Eichmann ugyanis napi egy turnust (ezer embert) igényelt auschwitzi szállítmányként, de a magyar szállítók ezt a »tervet« kétszeresen-háromszorosan túlteljesítették. Höss, Auschwitz parancsnoka panaszkodott, hogy nem tudja ilyen nagy tempóban feldolgozni, de a szállítmányokat csak küldték. Ha minden Eichmann kívánsága szerint történik, körülbelül százhetvenezer embert lehetett volna Auschwitzba deportálni, csak a magyar hatóságok buzgalma és túlteljesítésre irányuló akarata növelte ezt a számot pontosan 437 ezerre. S köztük volt az apám!”

Az olvasónapló attól különbözik a recenziók kötetbe rendezett antológiájától, hogy fokozottan személyes. Azért emeltem le a polcról ezt a kötetet, mert ismertem a szerző (számomra nagyon rokonszenves) világszemléletét, és nem csalódtam. Nem a névsor győzött meg. Hiszen olyan könyvről is ír Heller, amelyik csak később lett magyarra fordítva. Kedvcsináló ez tehát a javából. Ha valaki nem sajnálja rá az időt, minden írása egyfajta permanens tájékozódást inspirál, amely – mostanában az egyre gyorsabban reagáló könyvpiac termékei között – nem könnyű feladat. De az ilyen jellegű ünnepi kötet erre rendeltetett. Segít eligazodni. Néhány név az olvasmányok naplójából, tehát a leendő befogadók kedvéért, akiknek a könyvei az olvasónapló mikroszkópja alatt tárják fel titkaik: Demszky Gábor, Földes Anna, Görög Sándor, Hatvany Lajos, Meller Rózsi, Zsolt Béla, E. L. Doctorow, Iain Pears, Etienne Bailbar. Ha teljes szívvel belemerülünk ebbe a könyvbe, megtapasztalhatjuk, maga a könyv is olvas a lelkünk regiszterei között.

Múlt és Jövő, 270 oldal, 3200 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.