A videó megöli a tévét

Az Internet Hungary konferencia mindig a jövőről (is) szól:olyan internetes jövőképekről, amelyek közül némelyik előbb-utóbb jelenné válik. Most a tanácskozók azt jósolták meg – nem üveggömbből vagy kávézaccból, hanem a reklámpiaci tendenciákból –, hogy az online videók megeszik a hagyományos tévézést reggelire.

A kilencvenes évek közepén az akkor még alig létező internetes piac néhány relatív nagyágyúja arról adott elő egy budapesti konferencián, hogy a nyomtatott sajtó hamarosan háttérbe fog szorulni az online média előretörése miatt. A kitörő kacagástól nem zavartatták magukat, és olyan diagramokat kezdtek mutogatni, amelyeken világosan látszott, hogy egy olvasót hamarosan sokkal olcsóbb lesz elérni az interneten, mint az újságokon keresztül. Márpedig, mint mondták, a hirdetőket az ilyesmi sokkal jobban érdekli, mint a hagyomány meg a patina. Hozzáfűztek még néhány gondolatot arról, hogy az interneten célozni is sokkal könnyebb, ráadásul a reklámköltések hasznosulása is mérhetőbb, aztán összecsomagolták a posztereiket, és hazamentek.

Hasonló folyamat zajlik le most is a szemünk előtt, azzal a különbséggel, hogy a legújabb fejleményekre a netmédia sztárjainak némelyike is csak bután néz. Arra például, hogy a hirdetési felületek és a hirdetők egyre inkább „gépesítve” – azaz médiavásárló ügynökségek és salesosztályok közbeiktatása nélkül – találnak egymásra. Maguk a hirdetők a siófoki Internet Hungaryn egymás után erősítették meg, hogy szerintük az RTB (real time bidding: valós idejű licit) a jövő, amit az online médiumok képviselői vagy elhitték vagy nem, de azért összességében inkább kételkedtek.

Az RTB egyértelműen az online videók felé nyomja a hirdetéseket, és a trendet a hagyományos módon felületet vásárló cégek is követik. Az Internet Hungaryn többek között a Vodafone márkaigazgatója beszélt arról, milyen hatékonynak bizonyultak esetükben a YouTube-hirdetések: a fiatalokat az RTL Klub után ezen a csatornán a legkönnyebb megtalálni.

Ettől a ponttól pedig már csak egyetlen – bár nem feltétlenül kicsi – lépés kell a korszakváltáshoz: ha a hirdetési szempontból legértékesebb mozgókép fogyasztók és a hirdetők is a netre mennek, annak a tévénél biztosan nem fognak örülni. Persze az sincs kizárva, hogy azért túlélik. Végül is ez a cikk is bizonyítja: eddig a nyomtatott média sem halt bele az online eljövetelébe.

KISORSOLT HIRDETÉS

Az RTB némiképp a keresőhirdetésekre hasonlít, és az a lényege, hogy a hirdető meghatározza, mennyit hajlandó (maximum) fizetni egy elérésért, a hirdetési felület tulajdonosa pedig megmondja, hogy mennyiért adja (minimum) a helyet, majd az ajánlatok egy online piactéren találkoznak. Az egész folyamat nyílt és átlátható – ami egyébként a hirdetési piacnak nem sajátja –, és fel is gyorsítja az üzletkötéseket, mert nincs szükség többkörös tárgyalásokra. Itt jön a képbe az online videó, amely ideális felület a gépi úton „kisorsolt” hirdetések elhelyezéséhez. A tartalomfogyasztók nézik – egyes korcsoportokban minden másnál inkább –, relatíve olcsó, viszont a hirdetők többsége még nem fedezte fel.

I!

INTERNET HUNGARY 2013

www.internethungary.com

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.