A kettős én tánca

Minden benne van, amiért a klasszikus balettet szeretni lehet. Minden benne van, amitől a balettről a tütü és a valószínűtlen alkatú táncosok valószínűtlen mozdulatai jutnak a balettet nem szerető közönség eszébe. Egy régi orosz népmese fekete és fehér, jó és rossz világa jelenik meg Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjében, amelyet a Kiev City Balett mutat be egy hónapos magyarországi turnéján.

Százharminchat évvel ezelőtt mutatták be a Moszkvai Nagyszínházban Pjotr Iljics Csajkovszkij első balettjét Julius Reisinger koreográfiájával. Elsőre nem aratott nagy sikert, azt pedig, amikor tizenhat évvel később Marius Petipa és Lev Ivanov színpadra tette új koreográfiát, a zeneszerző már nem érhette meg. Az első magyarországi bemutató meglepően soká, csaknem hetvenöt évvel később, 1951-ben volt Aszaf Messzerer koreográfiájával, Csinády Dórával, az Opera akkor 26 éves, később, 1956-ban Hannoverben letelepedő táncosnőjével a főszerepben.

A Hattyúk tava Odettje balerina-álomszerep. Megmutatkozik a technikai tudás, benne a híres-hírhedt 32 fouetté en tournant, azaz egy lábon végzett, egy lábra érkező forgás 32 fordulattal. Komoly színészi feladat, hogy a táncosnőnek két ellentétes karaktert kell megjelenítenie. E kettős énről szól Darren Aronofsky 2010-es Fekete hattyú című filmje is. A főszereplő Natalie Portman az Oscar- és a Golden Globe-díj mellett a Brit Filmakadémia elismerését is átvehette.

A csaknem kétszáz éves Kiev City Balett hagyományőrző előadásában Okszana Bondarenko és Nagasawa Mie mutathatja meg színészi és táncosi tehetségét.

 

I!

HELYSZÍN:

11. 22. Szombathely

11. 23. Budapest

11. 24. Miskolc

11. 30. Kecskemét

12. 08. Székesfehérvár

12. 17. Győr

12. 27. Százhalombatta

12. 08. Székesfehérvár

CÍM: Hattyúk tava

ELŐADÓ: Kiev City Balett

JEGYÁR: 4900–6900 Ft

 

HÍRSZERZŐ

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

November 4.

Moura Budberg, alias Budberg baronesz, vagy is az „orosz Mata Hari” 39 éve halt meg: a szovjet és a brit titkosszolgálat ügynöke is volt.

November 5.

114 éve született Radó Sándor, fedőnevén Dóra, a svájci szovjet kémszervezet feje, aki hírszerzőjét még Ribbentrophoz is bejuttatta.

November 6.

22 éve távozott tisztjéből Vagyim Viktorovics Bakatyin vezérőrnagy, a KGB legutolsó elnöke.

November 7.

69 éve végezték ki Japánban Richard Sorgét. Sztálin nem hitte el neki, hogy Hitler megtámadja.

November 8.

24 éve mondott le Erich Mielke, az NDK nemzetbiztonsági minisztériumának (Stasi) a főnöke.

November 9.

A londoni parlamentben 32 éve derült fény arra, milyen szerepet játszott a „cambridge-i kémek” egyike, Anthony Frederick Blunt a második világháborúban.

November 10.

Két éve mutatták be az Arábiai Lawrence angol kém életéről 1962-ben készült lm digitalizált változatát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.