A bajban kell innovatívnak lenni

„Ahol magamtól eszembe jut, hogy kijövet lekapcsoljam a villanyt a WC-ben” – ezzel a mondattal tudta plasztikusan kifejezni az egyik bentlakó, hogy otthonának tartja a függetlenek budapesti inkubátorházát, az egyéves Jurányit.

A tortával díszített keddi összművészeti születésnapi partin nemcsak a művészek, az együttműködő producerek ünnepeltek, hanem – felvételről –még a postás, a tisztasági menedzser (értsd: takarítónő), a portás, egy szomszéd és a technikusok is mondtak egy-két jó szót. Az ott dolgozók és a vendégek hosszú életet kívántak a Jurányinak. A kertben elültetett fügefa terebélyesedését minimum.

A fügefa a Jurányi „szülőjére” utal: ez a Füge (Függetlenül Egymással) produkciós iroda legnagyobb volumenű projektje. Mindkettőnek Kulcsár Viktória a vezetője, aki egy évre a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnöke is lett.

– Minden négyzetméter megtalálta gazdáját, és úgy tűnik, a beköltözötteknek bejöttek a számításaik – mondja. – Több mint ötven csapat vagy alkotó dolgozik itt, a várólistán pedig vagy százan jöttek össze. Eddig egy csapat távozott csak el: az élethelyzetük máshogy alakult. Most járnak le az éves szerződések. Mindenki maradni akar. A születésnapi parti vendégserege óráról órára változott. Volt, aki csak bekukkantott, énekelt egy kicsit, meghallgatta az Alagsor vagy a Bekvart zenekart, röhögött egy jót a Stefanovics Angéla műsorvezette köszöntőn, majd továbbállt. Akadt, aki előadás után érkezett, a súlyos, csokikrémes, hófehér marcipános, Jurányi-feliratú tortából falt egy szeletet.

Kulcsár Viktória elégedett az elmúlt évvel. Nemcsak azért, mert a nehézségek dacára mindenki fizeti a bérleti díjat, hanem mert sikerült a változó igényeket kielégíteni. A Jurányit eredetileg produkciós inkubátorháznak és közösségi térnek hozták létre gyártási és próbalehetőséggel. Úgy képzelték, az elkészült előadásokat elviszik a befogadó helyekre, a Trafóba, a MU-ba, a Szkénébe. Csakhogy beszűkültek a keretek. A helyek profilt tisztítanak, a repertoár-előadások mellé nem fér be más külsős produkció. Hiába akartak csak „gyártást”, a zöm játszott is a Jurányi utcában. Vagyis nemcsak arra kellett koncentrálniuk, hogy beinduljon a ház, hanem a közönségszervezésre, a műsorpolitika kialakítására, a darabok itteni előadására is.

Volt hónap, amelyben húsznál is több előadásuk volt, majdnem 150 este az év során. A nyáron azon dolgoztak, hogy átgondolt koncepcióval, arculatot építve, a mostani szezontól ők diktálják az iramot. Arra jutottak: legyen szűk repertoárjuk olyan művekből, amelyek nagyjából ugyanazt a közönségréteget hozzák be. Van átjárás bizonyos előadások között, most erre szeretnének ráerősíteni. A ház arculatát a Szputnyik, a Gólem, a Táp Színház produkciói határozzák meg, ehhez jönnek a fügés alkotások, meg a tehetségkutatás és -gondozás. Az új generációnak is helyet kell adni, megpróbálják infrastruktúrával vagy anyagi támogatással segíteni az idén indított Titanium-kört.

A függetleneknek szánt pályázat értelmetlenül késői kiírásával, elbírálásával, az átutalás elodázásával 2012-ben nem könnyítették meg a helyzetüket. Az idén a minisztériumi működési pályázatot szinte ideálisnak mondaná Kulcsár: minden a törvény szabta időkereteken belül ment. A keret összege is nőtt, de a korábbi, úgynevezett hatos kategória „egyébbé” alakult, rengeteg új belépőt kapott – a Játékszíntől a Fonón át a Pannon Várszínházig, egy-két művelődési ház is pályázhatott már. A csökkenő támogatás ugyanakkor nem csillapította az alkotói vágyat

– Rosszulesett, hogy induláskor azt is megkaptam a szakmától, hogy a nehéz időszakban nem szabad ezt csinálni, mert azt mutatjuk meg vele, a jég hátán is megélünk, nincs is szükség támogatásra – mondja Kulcsár Viktória. – Szerintem meg, ha baj van, akkor kell igazán kreatív-innovatív dolgokat kitalálni.

A Jurányi-vezető nem tud feloszlott társulatról, csak átalakulásról. Például nyolctagú társaság a felére apadt a működési támogatás csökkenése miatt. Mások átálltak projektüzemmódba, de működnek, tartanak bemutatókat állandó csapat nélkül.

A FESZ elnökeként pozitív fejleményként értékeli, hogy hosszas levelezéssel, közleménytengerekkel és „kabáthúzogatással” elérték, hogy leülnek velük a döntéshozók. Meghallgatják őket, alkalmanként el is fogadják a meglátásaikat. Igaz, a Jurányiba nem sok politikus jár. A főpolgármester kulturális helyettesén, Csomós Miklóson kívül eddig még senkivel sem futott össze a házban.

 

Születésnapi buli a Jurányiban: játszik az Őrült professzor repülő macskája orkestra
Születésnapi buli a Jurányiban: játszik az Őrült professzor repülő macskája orkestra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.