Madlib a Trafóban

„A kortárs nemzetközi underground meghatározó alakja lép fel ma este” – számos előadó neve mellé odabiggyesztik ezt a jelzőt – a „meghatározót” mármint –, ha kell, ha nem, ilyenek a zsurnálközhelyek. Csakhogy most valóban nem szellemi restségből használjuk, hanem mert Madlib személyében tényleg a hiphop már-már ikonikus alakját lehet ma este meghallgatni a Trafóban.

Sajnos, nem szaftos kis koncert lesz a színházteremben, de annak, aki azt mondja, egy DJ-szett már szóra sem érdemes, sok szeretettel ajánljuk a nevezett művész diszkográfiájának elmélyült tanulmányozását.

Percek alatt kiderül ugyanis, hogy nem kizárólag szövegeiért lehet szeretni Otis Jackson Jr.-t. A tájékozottak iskolateremtőként is emlegetik, de most legyen elég az „elsőrangú vegyész” kategória, mert higgyék el, nagyon kevesen kutatnak olyan biztos ízléssel a régi, hangmintázásra alkalmas lemezek között, még kevesebben képesek ezekből a mintákból, zajokból olyan gyilkos vegyületet előállítani, amilyet ő.

Az első atomvillanás a Lootpack nevű zenekar debütlemeze, a Soundpieces: Da Antidote volt. A csoportot DJ Romes és Wildchild mellett Madlib erősítette a lehető legtöbb értelemben, úgyhogy nem véletlen, hogy az újszerű hangzást és attitűdöt felvillantó anyag csakhamar kultlemez lett, viszonyítási pont. A korongon fel-felbukkanó, Quasimoto nevű Madlib-alteregó aztán egy egész albumnyi marihuánafüstös tombolást is összehozott, és közben elindult tényleg a madlibi karrier.

Rögtön dzsesszel. A Yesterdays New Quintetben „kezdett zenélni” –mindjárt öt poszton, hiszen a zenekar mind az öt tagja egy-egy Madlib-alteregó volt. Aztán jött megint a rap: a 2003-as Champion Sound című, az azóta már elhunyt J Dillával közösen Jaylib név alatt összehozott duólemez az évtized egyik legeslegkeményebb cucca lett, de az MF Doomal közös Madvillain-projektet is imádták a jó ízléssel megvertek: a jelenkor hiphopjának egyéb különösen erős előadói is előszeretettel kérték fel közös munkára.

Őrületesnek mondható a produceri munkásság, a dekád fontos lemezein végrehajtott küldetések mellett rengeteg instrumentális hanganyag öregbíti az egyébként a negyvenet mindössze néhány napja betöltő Madlib hírnevét. A Beat Konducta mostanában Rock Conducta nevű énjével sokkol – új zenéiből is bizonnyal lejátszik majd párat a Trafóban ma este.

Otis Jackson Jr. performance-t magyarok vezetik fel. Ott lesz a Stay Blunted, Slow, Vanis & Crain, Faktor, később a pincében pedig Dermot és Sena, valamint az S*10 Soundsystem varázsol el előzékenyen. 

Otis Jackson Jr.: Madlib
Otis Jackson Jr.: Madlib
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.