Otthonról behatolni

A magyar intézmények közül elsőként az Iparművészetibe lehet bejutni a képernyőn keresztül. A múzeum csatlakozott a Google Street Viewprogramjához.

Na, ez már mindennek a teteje! Az internet eddig is jó barátként segített, ha fel akartam idézni egy-egy képet, szobrot, műtárgyat. De eddig legalább volt egy kis szégyenérzetem: nem ugyanaz az eredetit nézni, mint digitális lenyomatát. Minden műalkotáshoz tartozik egy hely, ahonnan a leginkább jó nézni. Ha ott állsz, mintha megelevenedne a festmény. A kiállításrendezők tudják ezt, és a legfontosabb képeknél meg is találtam a saját álláspontomat. (Igaz, ha egy műtárgyat védelmi okokból üveg mögé kell tenni, vagy akkora tömeg nyüzsög körülötte, hogy elsodornak, mikor megvetnéd a lábad…)

De a világháló ezt is kezelni tudja. A fényképek segítségével összeállított világtérkép lehetővé teszi, hogy virtuális sétával nézzen körül bárki Budapest utcáin is. Most pedig már épületekbe is be lehet jutni. A magyar múzeumok közül elsőnek az Iparművészeti engedte be a Google Street View fotósait.

A képsorozatból élethű tér áll össze. A sárga figurára kattintva, bárki megtanulhatja, hogyan mozgassa a nyilakkal a képet, és jobbra-balra, alulról felfelé, felülről lefelé manipulálva állíthatja be a néznivalót. Az az érzése támad, hogy a helyszínen jár, olyan, mint az úgynevezett szubjektív kamerával vett jelenetek a filmekben, amikor a néző a hős szemszögéből figyeli a történéseket. Azért egy óra után mégis vágyam támadt elmenni a helyszínre: hiányzott a többi látogató jelenléte.

I!

HONLAP: www.google.com/culturalinstitute/collection/iparmuveszetimuzeum

Egyelőre a múzeum honlapjáról nem érhető el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.