A közszolgálati híradó ledöntött szobra

Orbán Viktor szobrának ledöntése az elmúlt hetek legtöbbször ismételt képsora a köztévé híradójának. A Bajnai Gordon vezette Együtt választási szövetség partnerszervezete, a Szolidaritás rendezvényéről készült képsorok kiemelt témájává váltak a politikának és a köztévé híradójának is. Az persze kérdés: ami a kormánypártoknak vagy az ellenzéknek kiemelt beszéd- vagy kampánytéma, azt a köztévé híradójának vezető helyen kell-e tálalnia? 

A válasz viszonylag egyszerű: a társadalom mindennapjait érintő, a közéletet nagyban befolyásoló hírt igenis nagy terjedelemben kell adni, feldolgozni, értelmezni. Ha pedig több ezer ember az utcára vonul tiltakozni a kormány politikája ellen vagy akár azért, hogy támogassa a hatalmon lévőket, azt tényszerűen be kell mutatni. Kétség nem fér hozzá: a regnáló kormányzat szimbolikus megdöntése olyan ellenzéki megmozdulás volt, amelyről a közhíradónak be kell számolnia.

Nézzük, hogyan tette meg. A félnyolcas híradó első tíz percében az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című, a közmédia szervezte országos programsorozat rendezvényeiről számolt be, utána a 2014-es költségvetés benyújtásáról, Lech Walesa 70. születésnapjáról, a csornai Jézus Szíve-templom felújításáról, a pákozdi csatára való emlékezésről adott hírt. Ezt követte a tizenhatodik percben a tudósítás a Szolidaritás megmozdulásáról. Ekkorra a híradó szerkesztői már a sokadik súlyos hibát követték el. Az első: szakmai nonszensz, hogy az esti (fő) híradó első tíz perce a maga szervezte programsorozatról szólt, több riporttal, élő bejelentkezésekkel, az ötletgazda Rákay Philip m1/m2-intendáns megszólaltatásával. Ez szereptévesztés, a híradó műfajának kicsúfolása.

A második: a nap legnagyobb tömegmegmozdulását, az ellenzéki tüntetést a templomfelújítás és a pákozdi megemlékezés utánra „süllyesztették”.

A harmadik és talán a legsúlyosabb tévedés (itt legszívesebben politikai megfontolásokat írnék, de maradok a szakmai megközelítésnél): a tüntetésről a szakmai szakzsargonban demónak nevezett rövid hírben számoltak be. A műsorvezető olvasta fel, miközben alávágták a rendezvény képeit. A rendezvény főszónokától, Bajnai Gordontól egy szinkront sem vágtak be.

A negyedik hiba (nevezhetném gyávaságnak is): nem mutatták meg a legerősebb képeket, amikor a tüntetők elfűrészelik Orbán Viktor gipszszobrának a lábát, majd kötelet hurkolnak a törzsére, s ledöntik, a letört fejet a rendezvény műsorvezetője, Dopeman a magasba emeli a színpadon, majd egy tűzoltó a fejet dobálva vonul a Terror Házáig. Csak azt mutatták meg, hogy a tüntetők már a Terror Háza előtt késekkel darabokat vágnak ki a megmaradt törzsből, majd egy férfi ráfekszik, és úszó mozdulatokat végez.

A híradó vezetői és szerkesztői csak másnapra eszméltek fel, amikor a Fidesz-kommunikáció össztüzet zúdított a szobordöntő performance-ra, és több ellenzéki párt vezetője is ízléstelennek nevezte az akciót. Ekkorra a köztévében már „megtalálták” a szobordöntés képeit, és ha már „megtalálták”, egymás után többször be is mutatták. Napokon át az esti híradó öt-tíz perces blokkban foglalkozott a témával, majd minden riporthoz bevágták az ominózus képeket. Annyira erőlködtek a téma sulykolásában, hogy az már a képernyőn is átütött. A legnevetségesebb talán az volt, amikor Hegedűs Zsuzsa felhívást intézett a pártokhoz, ítéljék el a szóbeli és a fizikai erőszakra való felbujtást, a híradó stábja csak azt felejtette el megemlíteni, hogy a szociológus a miniszterelnök fizetett (havi bruttó 997 200 forint) tanácsadója.

Orbán Viktor szobrát az ellenzék döntötte le, a híradóét maguk a híradósok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.