Még mindig új

Kortárs zenei örömünnepet tart a teljes építéskori szépségében megújult Zeneakadémia október 25-én. A 70 éves Jeney Zoltán előtt tisztelgő koncerten fellép az Amadinda, az MR Szimfonikusokat pedig Kocsis Zoltán vezényli. „Ironikusnak tűnhet, de olyan ember biztosított nekünk próbatermet, s állt ki mellettünk, a legvadabb támadásokat is visszaverve, akit sokan őssztálinistának bélyegeztek.

A Népszabadság akkori zenekritikusának egyik ledorongoló cikkére csak annyit mondott: ne törődjenek vele, az a jó, mennél többet írnak magukról” – emlékezett vissza nemrégiben az 1970-ben megalakított Új Zenei Stúdió első éveire Jeney Zoltán zeneszerző. Az Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal, Sáry Lászlóval, Simon Alberttel, Vidovszky Lászlóval közösen létrehozott műhely volt a kortárs komolyzene úttörő intézménye Magyarországon. Az idén 70. születésnapját ünneplő Jeney Zoltán és társai ismertették meg Cage, Boulez és Stockhausen radikálisan új zenei világát a magyar nagyérdeművel.

„Rögtön kialakult róla a véleményem, s ma is pontosan ugyanazt gondolom. Ő mester a szó valamennyi értelmében: mindent tud a szakmáról, azt mondhatnám, hogy a zeneszerzőszakma koronázatlan királya” – őrzi máig az 1970-es évekbeli élményét Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester. „A szakmai kérdésekben kezdettől fogva egyetértettünk: ugyanazokat a szerzőket ítéltük fontosnak, ugyanolyan esztétikai elvek mentén alakult a gondolkodásunk” – méltatja Jeneyt a zongoraművész. A Jeney Zoltán tiszteletére adott ünnepi hangversenyen a legmeghatározóbb szellemi iránymutatójának tartott Bach mellett elhangzik majd olasz mesterének, Go redo Petrassinak is egy kompozíciója. Az i ú Jeney 1967 és 1968-ban a talján újító mesteriskolájában tökéletesítette tudását a római Santa Cecilia Akadémián. A magyar mester két ősbemutatóval is viszonozza majd az ünneplést, az est csúcspontja pedig a kortárs kritika által Jeney főművének tartott Halotti szertartás IV. része lesz.

I!

10. 25.

KEZDÉS: 20. 30

HELYSZÍN: Zeneakadémia (Budapest VII., Wesselényi u. 52.)

CÍM: Jeney 70

JEGYÁR: 1500–3500 Ft

Jeney Zoltán
Jeney Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.