Machiavelli a trafikmutyiról

Lázár Katiban benne van az X-faktor. (Igaz, hogy ő meg benne van már a hatodik X-faktorban.) Dögvan benne, ahogy azt Somamamagésa a televíziós tehetségkutatók által a magyar nyelvbe bevezette.

Bejön Lázár a kopár színpadra nyúlladt trikóban és formátlan cicagatyában. Más előadásokban ugyanezekben a cuccokban a lepukkant és/vagy alkoholista proletárasszonyt szokta játszani. Most pedig ő a legjobb nő a színpadon. Idős kurva (a darabbeli pap szerint prostituált) a szerepe, és senki sem kétli, hogy bizony akadna kuncsaft, szép számmal. Dögös, szép, vonzó, magával ragadó, csupa nőiességében megerősítő jelző, egy kis bibi van ebben. Nem őt kellene ezekkel a szavakkal illetnünk, hanem Valériát, a lányát. De nem megy, mert őt észre sem vesszük.

Nem a darabbal van a baj. Divinyi Réka író munkájába nehéz lenne belekötnünk. Több éve tudható róla, hogy remek a dramaturgiai érzéke és könnyed a humora. Övé a Csak szex és más semmi, a Tibor vagyok, de hódítani akarok, a Szabadság, szerelem, a Kaméleon, a Lora és a Valami Amerika 2. részének forgatókönyve. Parádésan ültette át a mába az öregedő, száműzetésben élő Machiavelli drámáját, a szöveg annyira naprakész lett, hogy ha két év múlva ismét színre viszik, akkor frissíteni kell majd a poénokat.

Van itt trafikmutyi, korrupt polgármester, pedagógus-életpályamodell, pénz a nokiás dobozban, Dol ce & Gabbana őszi táska és pilates alapú dinamikus jóga. Csak a mindenkit magával ragadó és magába bolondító, a férfiakat megváltoztatni képes fiatal lány, Valéria hiányzik. Vagy túl nagy még Bende Kingára a szerep, vagy Magács László rendezőt jobban megragadta Lázár Kati érett bujasága. Vagy közösen úgy döntöttek, hogy a darab nem őróla szól. Nem annak a drámáját látjuk, akinek az erkölcsét mások teszik tönkre, hanem azokét, akik semmibe veszik mások méltóságát. Szokatlan, de érdekes megoldás. Ettől persze a nézőket az is érdekelné, hogy kicsoda Valéria, de azt sajnos nem tudjuk meg.

I!

10. 21., 10. 22.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Átrium Film-Színház (Budapest II., Margit krt. 55.)

CÍM: A szűz, a sóher, a Mikulás és a többiek A Spirit Színház előadása

SZERZŐ: Divinyi Réka Niccolo Machiavelli Mandragórája nyomán

RENDEZŐ: Magács László

JEGYÁR: 2200–2800 Ft

ÉVFORDULÓK

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Október 21.

Zágrábnál 32 éve 105 méterről földbe csapódó Malév-gép gerince ketté tört, de mindenki életben maradt.

Október 22.

Sajnálhatta André-Jacques Garnerin, hogy elengedték a budai várbörtönből: ejtőernyővel akart szökni. Később, 216 éve hajtotta végre a történelem első ugrását.

Október 23.

Két éve hunyt el Marco Simoncelli: a malajziai vébén egy kanyarban leesett 250 köbcentis motorjáról.

Október 24.

Kötélbiztosítás nélkül jött le Farkas Zsolt 16 éve a tátrai Markazittorony csúcsáról, megcsúszott, társai szeme láttára eltűnt a mélyben.

Október 25.

Már tudjuk, a Learjet 35-ös magánrepülő balesetét 14 éve nem az utastér zárásának hibája okozta.

Október 26.

Mi lett azzal a férfival, aki 11 évvel ezelőtt 10 métert zuhant egy IX. kerületi építkezésen?

Október 27.

Egy MiG–15-ös pilótája „zavaró repüléssel”, 57 éve tüntetést akart meggátolni, de műszaki hiba miatt Szentes mellett a földbe csapódott.

 

Borsányi Dániel és Lázár Kati
Borsányi Dániel és Lázár Kati
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.