Eszenyi egyelőre marad

Tarlós István főpolgármesternek az a magánvéleménye, hogy egy évvel meg kellene meghosszabbítani Eszenyi Enikő igazgatói megbízatását a Vígszínház élén. Lapunk informá ciója szerint ez a javaslat egybecseng a szakmai bizottság egyik tagjának javaslatával.

Tarlós először a Népszavának nyilatkozott, majd az InfoRádiónak is megerősítette az elképzelést: ha csak a választások után írnák ki újra az igazgatói pályázatot, akkor ez az ügy nem válhatna kampánytémává. „Ha nem lesz kampányőrület, akkor ki lehet írni egy olyan pályázatot, amikor nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot” – nyilatkozta a főpolgármester.

Mint már beszámoltunk róla, szeptemberben eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés az előző vígszínházi pályázatot, amelyre ketten adták be elképzeléseiket: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő, valamint Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház direktora. Eszenyi mandátuma jövő január végén jár le, addig kellene lezárni a következő pályázatot. Hivatalosan nem indokolták meg a főváros vezetői, miért eredménytelen a pályázat, de információink szerint az okok között az szerepelt: egyikük sem kapta meg a szakmai bizottság többségi szavazatát, valamint mindkét üzleti tervet hibásnak vélték.

Az Index szeptember végén megjelent beszámolójából kiderül: a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésén már a fideszes képviselők is az egyéves hosszabbítást javasolták, de az ellenzék azt akarta, hogy az eredeti forgatókönyv szerint öt évről döntsenek. Ezután határoztak a pályázat eredménytelenségéről. Úgy tudjuk, már a szakmai bizottság egyik művész tagja is ezt indítványozta, mondván: az őszi önkormányzati választás után az új politikai vezetőség dönthessen az új igazgatóról.

Az évad már elindult, az új szezon programjának megtervezésére is szükség van megfelelő előkészítő időre.

Bár Tarlós úgy emlékezett a Népszava-interjúban, hogy csak egy vezetőt cserélt le fővárosi színház élén, méghozzá az Új Színház direktorát (nem leváltotta, lejárt a mandátuma), újságírói kérdésre belátta, a Trafóban sem hagyta helyén az igazgatót. Igaz, csak a József Attila Színház élére nevezett ki Fidesz-közeli direktort. Tarlós az interjúban ugyanakkor megkérdezte: „valamilyen előírás, hogy minden színigazgatónak baloldalinak vagy liberálisnak kell lennie? Az összes többi színigazgatóra azért sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Fidesz-közeliek. Mégis mindegyiket a helyén hagytam.”

Hogy végül kiírják-e a pályázatot a Vígszínház élére vagy egy évvel valóban meghosszabbítják-e Eszenyi megbízatását, arról majd a Fővárosi Közgyűlés dönt. (Sz. K.)

Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.