Újra terem

Újra koncertek lesznek a Zeneakadémián. – A patina és a progresszió között ívelő feszültségre építettük a stratégiát –mondja Szabó Stein Imre, az intézmény kommunikációs és médiatartalom-fejlesztési igazgatója.

A hangversenyterem ünnepi hely. A zenészek hagyományos sötét öltözete, a karmesteri frakk nem ment ki a divatból, a közönség is ragaszkodik az alkalmi ruházathoz, inkább, mint a színházakban. Pedig a komolyzene sem csak áhítat. Fontos a koncertjáró közönséghez tartozás felemelő érzése, de lényegesebb megtapasztalni a többnyire ismert remekmű aznapi interpretációját, másokkal együtt ráérezni arra, amit az előadók akkor és ott kihoznak a zeneműből.

Talán semmilyen más műfaj élvezetéhez nem kell annyi előzetes tudás és érzékenység meg önfegyelem. Csak a könyvtárlátogató érezheti magát úgy első nap, mint aki először jön koncertre. Még az sem lehet világos számára, mikor szabad, mikor nem szabad tapsolni, ha már elhallgatott a zene.

De ha a néző figyelme lankad a budapesti Zeneakadémián, szeme rátéved a legfelső karzatot elfoglaló akadémistákra, és máris tisztába jön azzal, hogyan kell átadnia magát az élménynek.

A Liszt Ferenc alapította Zeneművészeti Egyetem október 22-én pompázatos formájában nyílik meg újra. Az intézmény a világon is egyedülállónak számító sajátossága, hogy az egyetemi és hangversenyélet szerves egységet alkot.

A Művészetek Palotájával mostantól két nagy, állandó koncerthelyszín lesz a fővárosban, várhatóan minden igényt kielégítő programmal.

Jó sokszor lehet majd fölvenni a zene ünneplésére szolgáló ruhadarabokat!

I!

10. 25.

KEZDÉS: 20.30

HELYSZÍN: Zeneakadémia (Budapest VII., Wesselényi u. 52.)

CÍM: Jeney 70 Jeney Zoltán születésnapjára

MŰSOR: Petrassi: Kyrie Bach: Fürchte dich nicht – motetta, BWV228 Jeney: Infinitívusz Jeney: Fuvolaverseny (ősbemutató) Jeney: A Halál-tó fölött (ősbemutató) Jeney: Halotti szertartás IV. rész

KÖZREMŰKÖDIK: Bálint János (fuvola), Baráth Emőke (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor), MR Szimfonikusok MR Énekkar

KARIGAZGATÓ: Somos Csaba

VEZÉNYEL: Kocsis Zoltán Kamp Salamon

JEGYÁR: 1500–3500 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.