Gyászszertartás döntés után

A Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) került a Műcsarnok tulajdonjoga, miután a parlament hétfőn este megszavazta az erre vonatkozó, hónapok óta altatott törvénymódosítást. A javaslatot tavaly év végén nyújtotta be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Országgyűlés március elején döntött a módosító indítványokról, a zárószavazás viszont azóta váratott magára, ami többekben azt a reményt keltette, hogy a kormányzat esetleg meggondolta magát.

No, nem mintha ilyen eddig előfordult volna, de mindig van egy első alkalom, s ez akár lehetett volna épp most is, mivel a Műcsarnok átadása volt talán a legvehemensebben kritizált eleme az MMA térnyerésének. Művészkörök tiltakoztak, emlékezetes performance-okat rendeztek például a Szabad Művészek nevű társulat tagjai.

A hétfő esti szavazás után kedden ismét volt látványos tiltakozó akció a Műcsarnok lépcsőin, nevezetesen gyászszertartás, amelyen az Összefogás a Kortárs Művészetért nevű civil egyesülés elsiratta a 117 éves intézményt. Fekete leplet terítettek a lépcsőire, majd az előtérben fekete gyászlufikat engedtek fel, melyek ellepték a mennyezetet. Kiadtak egy gyászjelentést is, e szerint a „Műcsarnok haláláért felelősség terheli mindazokat, akik az MMA-t beiktatták az alkotmányba, akik a magyar kortárs művészet egyik legfontosabb kiállítóhelyét hitbizományként odaadták neki. Valamint mindazokat, akik e javaslatokat a parlamentben megszavazták.” A megmozduláson a művészeti élet jó néhány ismert tagja részt vett, például érdeklődőként Bencsik Barna, a Ludwig Múzeum volt igazgatója is.

A hétfői szavazással egyébként „csak” az épület tulajdonjoga került az MMA-hoz, a Vigadóval és a Budakeszi úti Hild-villával együtt, mely utóbbiban művészeti kutatóközpont jönne létre. A Műcsarnok tulajdonjoga mellett azonban az MMA-nak beleszólása lesz abba is, hogy kit válasszanak az intézmény új igazgatójának. Mint ismeretes, az előző igazgató, Gulyás Gábor augusztus végén, hosszú kivárás után másodszorra, s immár véglegesen lemondott (először tavaly november végén, amit nem fogadott el a munkáltatója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.). A Műcsarnokot jelenleg működtető kft. tulajdonosa szintén az MNV Zrt., fenntartója viszont az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Úgy tudjuk azonban, ennek átadásáról is folynak tárgyalások az Emmi és az MMA között.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen tervei vannak a Műcsarnokkal kapcsolatban az MMA-nak, rövid választ kaptunk az akadémia sajtóosztályáról, e szerint: a törvény hatálybalépését követően az MMA által létrehozott vagy tulajdonolt szervezet működteti majd a Műcsarnokot, így az akadémiának nyilvánvalóan döntési jogosultsága lesz az igazgató kinevezésében is. A lehetséges új direktorok között több MMA-s nevet is emlegetnek, mások mellett Keserü Katalinét és Szemadám Györgyét.

 

Civilek siratták el a 117 éves intézményt
Civilek siratták el a 117 éves intézményt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.