Rendeződhet a Bárka sorsa

Ha minden jól megy, novemberre befejeződhet a Bárka Színház tulajdonosváltása. Az évek óta húzódó procedúra a megoldás felé közeleg, mondta sajtótájékoztatóján Seress Zoltán igazgató.

Az eddigi fenntartótól, a józsefvárosi önkormányzattól átvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., és pár jogi lépés, hogy a színház a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fenntartása alá kerüljön. A Bárka 2013-ban két részletben összesen 120 millió forintot kap a KIM-től, amelyet úgynevezett utófinanszírozásként utalnak. Ezt nem fordíthatják működésre, csakis művészeti tevékenységre. Nincs az a színház, amely ezt hosszú távon bírná, még a nagy taobevétellel rendelkezők sem – állítja Seress –, hihetetlen, hogy bármelyiküknek lenne 20-30 millió forint félretett pénze.

Az utófinanszírozás miatt a színháznak vannak adósságai, de azon dolgoznak, hogy decemberre ezeket rendezzék. Ha év végéig lezajlana az átadás-átvétel, jövőre akár két minisztérium támogatásával és a központi költségvetés segítségével már jóval könnyebb helyzetben működhetne a jelenleg alulfinanszírozott Bárka. A KIM 120 milliója és az állam 108,9 milliója mellett ugyanis az Emberi Erőforrás Minisztériuma is hozzájárulna az intézmény finanszírozásához.

A direktor szerint 250 millió forintnál kevesebből nem működtethető a teátrum. A színházaknak egyébként is a társaságiadó-jóváírás, az úgynevezett tao, az életben maradás záloga, tette hozzá Seress. Általában decemberre sikerül ezt a lehetőséget kiaknázniuk, és mecénást találniuk a jegyárbevétel 80 százalékával megegyező összegre. Ez az ő esetükben tavaly 24-25 millió forint taót jelentett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.