Tudja, mikor exponáljon

Akcióhősök merész kalandjait rögzíti a GoPro, szépreményekkel kecsegteti a világot folyamatosan dokumentálni vágyókat az apró kamerával felszerelt Google Glass. A diszkrécióra kényes, de kényszeres fotografálóknak viszont a sisakkameránál és a lesipuskás szemüvegnél is jobban áll az Autographer, a nyakban hordható, automatikusan exponáló digitális fényképezőgép.

Állandóan online lenni: a minimum. Dokumentálni a létet és szubjektív szemszögből, elengedett kézzel elkapni a döntő pillanatokat – ez a következő kötelező őrület. A hordható technika nem új keletű gondolat, gondoljunk csak a kémfilmek rafinált kütyüire, a lehallgatókészülékektől James Bond mikrofilmre exponáló golyóstolláig. A 399 fontért Magyarországról is megrendelhető Autographer viszont sok lépéssel meghaladja még az agyafúrt Q bizgentyűit is.

Pici és lapos (58 grammos), nyakban hordható kamera, öt megapixeles, nagy érzékenységű szenzorral: eddig sztenderd. 8 GB belső memória (négyszázszor akkora, mint húsz éve egy átlag otthoni PC vinyója): szép, de erre egy telefon is képes. 136° ultra nagylátószögű lencse: ez már valami, a telefonoké jórészt 60 fokos. GPS: fontos.

Most jön a lényeg, amitől az Autographer intelligens döntésekre képes: öt érzékszerv.

Gyorsulásmérő, magnetométer (magyarul iránytű), hőmérő, fény- és színhőmérséklet-mérő, mozgás- és infravörös érzékelő. A mért pillanatnyi értékek alapján bonyolult algoritmusok segítségével dönti el, mikor érdemes exponálni. Ejtőernyős ugrás, hirtelen fékezés, kiszállás a liftből, megérkezés a szállodába, lámpaoltás, szülinapi gyertyák elfújása. És tudja és tudja és tudja…

KITERJESZTETTVALÓSÁG ARWORKS.HU

Egyre ki nomultabb eszközökkel és alkalmazásokkal igyekszik kiterjeszteni az okostelefonok és tabletek képalkotó és képkezelő képességeit egy magyar informatikai cég, az ARworks. Augusztusban az LGT alsóörsi koncertjét rögzítették a világon egyedülálló módon 360 fokos felvételen. Egy okos app segítségével lejátszva a videót a színpad közepén találjuk magunkat, és körbefordulva ott van velünk a Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián. Hasonló kísérlet volt néhány éve Kardos Sándor operatőr kis filmje, Kafka Átváltozások című novellájának körpanorámás adaptációja. Az milyen lenne: telefonon Kafkát nézni 360 fokban?!

I!

A gyártó az angol OMG (Oxford Metrics Group), a játékfilmek és videojátékok készítésében használt kameramozgató rendszerek specialistája.
autographer.com

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.