Tatjana elnetrebkósítása

Ha a kedves olvasó jövő szombat este elzarándokol az Urániába, hogy megnézze az élő szezonkezdő közvetítést a Metből, s ünnepélyes estvéli hangulatban nézi a tengerentúli közönséget, mely 125–500 dollárért (25 ezer–100 ezer forintért) kapta ott a székét a feneke alá (inkább ötszázért, mert a 125-ösökig már biztos nem mászik föl a kamera), jusson eszébe, hogy ez az este nékik napfényes szieszta.

Déli egy óra lesz akkor ottan. Korán kell löncsölniük ezen New York-i hölgyeknek és uraknak, ha nem akarják, hogy Lenszkíj szívtépő áriájába belekorogjon a gyomruk. (Kudá, kudá... A büfébe, a büfébe...)

Mikor látunk mi Pesten nappali előadáson világsztárokat a színpadon? Nyilván azért énekelnek ők ilyen rendellenes időpontban, amikor még a Barcelona sem szeret focizni, hogy a Föld túloldalán is lehessen őket az operázás rendes óráiban élőben hallgatni. Nagyon kedves tőlük, köszönjük szépen.

És hogy mibe korogna bele az a gyomor, abba itt fülelhet bele a kedves olvasó: www.metoperafamily.org/opera/ eugene-onegin-tchaikovskytickets.aspx. Az előadásból kedvcsinálónak két rövidke foszlány mellett Lenszkíj áriáját lehet meghallgatni egészében. Ebből rögtön kiderül, miért tartják Pjotr Beczalát az ideális Lenszkíjnek. Azért, mert hőstenori ereje van a nagyon lírai tenorjának. Úgy veti bele magát az érzelmességbe, hogy közben határozottan férfias marad.

A Metnek az Urániában követhető 2013/14-es szezonja ugyancsak kelet-európaias. A tíz műből három orosz, egy cseh. Annyit fognak ott szlávul énekelni, mint olaszul. Ki gondolta volna ezt húsz évvel ezelőtt? Aki ebben az előadásban nem orosz, az lengyel. Lengyelek lövöldöznek a második felvonásban.

Beczalát Mariusz Kwiecien fogja leteríteni. A karmester és Tatjana, Gergiev és Netrebko pedig a legkeresettebb oroszok ma az operaszínpadokon.

Olyan élőlény nincs is, amilyen a Netrebko. Mert valakinek vagy a hangja ilyen, vagy a külseje. De ebből a csábítóképes, illúziókeltő színésznőből olyan vastag, erőteljes hang jön ki, amihez az ember, ha nem látja, csakis egy klasszikus operadebellát társíthat. Netrebko egy hosszú interjúban mesél arról, hogy még soha nem rettegett szereptől ennyire, mint ettől. Mert hát ő egy művelt orosz hölgy, aki kislány kora óta együtt él Tatjanával meg a levelével, van róla egy képe, ott lenne a felelősség, hogy megfeleljen neki, miközben az ő rámenős, impulzív, dévaj (mischievous) személyisége pont az ellentéte az álmodozó, romantikus Tatjanáénak. Sok szenvedés után összeállt a szerep, Netrebko igyekezett eltatjanásítani magát és elnetrebkósítani Tatjanát. Meg kell nézni, mi lett ebből.

 

(Időpont: 10. 05., kezdés: 19.00, HELYSZÍN: Uránia Nemzeti Filmszínház

Pjotr Csajkovszkij: Anyegin - Élő HD-közvetítés, SZEREPLŐK: Mariusz Kwiecien, Anna Netrebko, Piotr Beczala, Okszana Volkova, KARMESTER: Valerij Gergiev, JEGYÁR:4100 Ft)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.