Szeretni kell

Táncdal. Ákos Stefi, Hollós Ilona, Kovács Erzsi, Sárosi Kati, Záray Márta, Toldy Mária, Németh Lehel, Vámosi János, Dobos Attila, Aradszky, Koós, Korda. Táncdalfesztivál. Zámbó Jimmy?

Az ELTE szociológiaprofesszora mesélte, hogy nemrég a második világháború utáni Budapestről magyarázott a hallgatóinak, megemlítette, hogy a még romos városban is nagy közönség gyűlt össze, ha az EMKE-ben fellépett egy díva. Látta, hogy nem mernek szólni, de a húszas éveik elején járó egyetemistáknak fogalmuk sincs, ki is lehetett az. Aztán kimondta Karády Katalin nevét, és megértették,miről van szó. Vagy nem.

Hogy a háború után a rockkorszak kezdetéig mi volt a táncdal, és hogyan rengette meg a rádió és a televízió tanult muzsikusokból álló, Zsoldos Imre vezette Stúdió 11 nevű zenekarának egyeduralmát a hosszú hajú „beategyüttesek” megjelenése (az összecsapás a hatvanas évek televíziós táncdalfesztiváljain): ez tényleg társadalomtudományi tanulmányok témája kell hogy legyen. Nekünk itt elég annyi, hogy miközben a Beatlesszel vagy Elvisszel betörő új hangzások megváltoztatták a könnyűzenei életet, mindig maradt közönsége a bárok, éjszakai szórakozóhelyek összebújást serkentő műfajának.

Sőt a táncparkettek előtti színpadról ez is átkerült a nagyobb koncertszínhelyekre, és most az országos turnét tartó Korda György ugyanúgy telt házas sportcsarnokokra számíthat, mint a legnagyobb popegyüttesek.

„Szeretni kell, / Ennyi az egész. / Te rólad engem lebeszélni nehéz.” Még az is lehet, hogy erre majd teljesen beindul a közönség. Az viszont biztos, hogy egyetértő nosztalgiával idézi föl életét, ha hallja, hogy „Rozsda lepi már az emlékeimet, / régen benőtte a fű az elmúlt éveket. / Vissza sose jön, az elmúlt szerelem, / bármi gyönyörű is volt, feledem.”

Korda örök.

I!

2013. 10 12.

CÍM: Korda-turné

HELYSZÍNEK: Székesfehérvár, Eger, Miskolc, Szolnok, Kecskemét, Sopron, Zalaegerszeg, Veszprém, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Kaposvár, Dunaújváros, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Tatabánya, Szombathely, Budapest

JEGYÁR: 2900–6900 Ft Broadway jegyirodák, Interticket hálózat www.jegy.hu

 

HALLGATNI VALÓ

1 BABOS GYULA - LÁSZLÓ ATTILA - TÁTRAI TIBOR GITÁR TRIO

A három gitáros külön-külön a klub állandó fellépője. Babos Gyula több zenekarával játszott már ott, László Attila saját zenekarai mellett gitározott a Charlie Bandben. Tátrai Tibor többek között a Syriusban és a Hobo Blues Bandben játszott. Ők hárman együtt a Budapest Jazz Clubban koncerteznek október 3-án este 8-kor.

JEGYÁR: 1600,2000 Ft

2 KLEZMER PÉNTEK

A SabbathSong Klezmer Band a Spinozában játszik október 4-én este 7-kor.

JEGYÁR: 2000, vacsorával5900 Ft

3 AHARANGOK

Nicholas Parle csembalóestjén Cabezón-, Arauxo-, és Byrd-művek lesznek hallhatóak a Belvárosi Szent Mihály templomban október 5-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2600, diák300 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.