Borgiák: szépség és kegyetlenség

A katalán Jordi Savall személyében az európai régi zene egyik híres specialistája látogat Budapestre. A katalán gambaművész az improvizatív előadásai miatt is világszerte méltatott, csak negyven éve alapított Hesperion XXI együttesével érkezik a Művészetek Palotájába szeptember 22-én.

A historikus előadásmód képviselője egy jóformán elfeledett hangszer, a viola da gamba – ritkán használt magyar nevén térdhegedű – reneszánszát hozta el az 1970-es években. Folyamatosan bővülő repertoárjához több zenekart is létrehozott, s a középkortól a XIX. századig mindenféle zenét megszólaltat velük. Savall időnként kiruccanást tesz a klasszikus és a romantikus szerzőknél is. Izgalmasan összeállított és alapos kutatásokon alapuló tematikus műsorait mindig nagy várakozás előzi meg; ezeket rendszerint díszalbum méretű CD-könyvben jelenteti meg saját kiadójánál.

Az est programja annak a családnak a történetét kíséri végig a XI. századtól a XVII. századig, amely – olykor egy személyben – véreskezű és művészetpártoló embereket egyaránt adott a világnak, s amely dinasztia akkor érkezett a csúcsra, amikor egyik tagját, Rodrigo Borgiát pápává választották 1492-ben. A koncert tehát hétszáz év terméséből válogat, a hangok segítségével térben és időben képzeletbeli utazásra invitálja a hallgatót – reprezentálva azt a kultúrát és közeget, amelyben a kegyetlenség és a szépség kéz a kézben járt.

 

I!

09. 22

KEZDÉS: 19.30

HELYSZÍN: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

CÍM: Az MVM bemutatja: Jordi Savall A Borgiadinasztia zenéje

JEGYÁR: 3300–9900 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.