Váci utcai zene

A barokk zene fesztiválját rendezik meg az angolkisasszonyok belvárosi templomában. Neves magyar és külföldi orgonisták, csembalóművészek, zenekarok és kórusok lépnek majd föl az október 6-ig tartó sorozatban.

Micsoda isteni ötlet volt orgonákat építeni a templomok hatalmas belső terébe. Az orgona az áhítat hangszere. A színes ablakokon beömlő fény és a sípokból áradó elragadó hang együttese megteremti a kapcsolatot a valódi földi és az elképzelt mennyei világ között.

A hangszerek már nem csak az ének kíséretére szolgáltak. A barokk korszakban alakult ki az a fajta zenélés, amit ma is, mint akkor, a boldogság egyik lehetséges forrásának tartunk.

A legnagyobb mester, Johann Sebastian Bach zenéje annyira uralja a fülünket, hogy hozzá hasonlítunk minden muzsikát. Ahogy minden szerelmes verset Petőfi Szeptember végénjéhez. Pedig a barokk maga is változatos zenei világot hozott, rajta kívül is korszakos zeneszerzők szolgálták akkoriban az egyházi szertartások fennköltségének szent ügyét.

A Váci utca déli részén lévő Szent Mihály-templomban pedig évről évre egyre nagyobb fesztivált szentelnek a barokk muzsikának. Bach kiemelt helyet kap a műsorban, és nemcsak orgonaművei, de például jövő szombaton Oláh Ainó a Budapest Barokk Együttessel eljátssza összes csembalóversenyét.

Azután Byrd, Corelli, De Arauxo, De Cabezon, Händel, Purcell, Rameau, Vivaldi és mások művei is szerepelnek a programban. Esterházy Pál a kor dallamait összegyűjtő Harmonia Caelestisának (Mennyei Harmóniák) részletei is elhangoznak majd.

BELVÁROSI SZENT MIHÁLY TEMPLOM/ ANGOL KISASSZONYOK TEMPLOMA

A török kiűzése után, 1700 és 1765 között építették. 1784-ben II. József feloszlatta a domonkosok pesti konventjét, az épületet átmenetileg a pálosoknak (1785–1786), majd 1787-ben az angolkisasszonyok tanító rendjének adta át. A templom most újra a rend tulajdona. 1997–1998-ban kívülről felújították, és a toronyba óra került. 1999 óta folyik a belső felújítás.

I!

09. 19.

KEZDÉS: 19.30

CÍM: Balogh Lázár orgonahangversenye

09.20.

KEZDÉS: 19.30

CÍM: Válogatás J. S. Bach, J. Ph. Rameau és Händel műveiből

09. 21.

KEZDÉS: 19.00

CÍM: Bach összes csembalóversenye Oláh Ainó koncertje

09. 22.

KEZDÉS: 19.00

CÍM: Bach: A fúga művészete

JEGYÁR:2600 Ftdiák:300 Ft

HELYSZÍN: Szent Mihály templom (Budapest V., Váci utca 47/B)

HALLGATNI VALÓ

1 AZ IMPROVIZÁCIÓK ESTJE

Grecsó Krisztián író, Grecsó Zoltán táncművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Kathy Horváth Lajos hegedűművész, dr. Máté Gábor orvos-író és Gyémánt László festőművész a New York Caféban szeptember 16-án este 7-kor.

JEGYÁR:1500 Ft

2 LAJKÓ FÉLIX CITERÁS PARTI KONCERT

Lajkó Félix mutatja be új Mező című lemezét, amelyet Európa vezető zenei újságírói a World Music Chart Europe toplista első helyére szavaztak be. A zenekar: Lajkó Félix – citera, Brasnyó Antal – brácsa, Kurina Mihály – cimbalom, Kurina Ferenc – bőgő. Mindez a Kobuci Kertben szeptember 20-án este 8-kor.

JEGYÁR: 2800, elővételben2200 Ft

3 JORDI SAVALL

A régi zene egyik legnagyobb specialistáját hallhatják a MüPában szeptember 22-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 3300–9900 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.