Minden odavan

A 77 éves Robert Redford kaszkadőr nélkül játszik hajótöröttet a háborgó tengeren, ám alakítása nem csak ettől különleges a magyar származású J. C. Chandor All is Lost (Minden odavan) című amerikai filmjében. Mondhatni, a szeptember 12-től 22-ig tartó 10. Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál egyik szenzációja ez a produkció.

Ha csak a versenyben szereplő további 16 nagyjátékfilmet néznénk – mindegyik hazai premier! – a világ legizgalmasabb filmes tendenciáit bemutató miskolci mustrán, már érdemes beülni a Művészetek Háza ingyenes vetítéseire.

Hiszen lesz itt – egyebek mellett – bosnyák háborús dráma, lengyel melegmozi, pornófüggő fiatalemberről szóló történet; láthatjuk az Esőemberből megismert Valeria Giolino első rendezését és az utóbbi évek legjobbnak tartott német debütjét. De az évfordulós filmünnep ezeknél is sokkal többet kínál.

Műgonddal készült tényfilmeket például a DunaDOCK szekcióban. Az egyik torokszorító darab, John Appel rendezése annak kapcsán készült, hogy 2011 júliusában az oslói tömeggyilkos, Anders Breivik autóba rejtett pokolgépet robbantott, majd 77 fiatalt gyilkolt meg az Utoya szigetén táborozók közül. A Wrong Time, Wrong Place (Rossz időben rossz helyen) című dokufilm öt túlélő visszaemlékezései alapján mutatja be az eseményeket.

A fesztivál Kitekintő című blokkjában olyan mozik szerepelnek, mint az Arany Pálma-díjas francia Adéle élete (a film rendezőjének, Abdellatif Kechichének korábbi alkotásaival együtt). Vagy Francois Ozon Fiatal és gyönyörű című tinifilmje Marine Vatchcsal a főszerepben. Továbbá a tavaly Oscarral kitüntetett Asghar Farhadi A múlt című opusa, amely a Nader és Siminhez hasonlóan egy válás históriáját járja körül, és női főszereplője, Berenice Bejo Cannes-ban a legjobb női alakítás díját nyerte el. Lesz kisfilmes és animációs szekció is.

A fesztivál életműdíjjal tünteti ki a 75 éves Szabó Istvánt, műsorra tűzve világhírű trilógiáját, a Mephistót, a Redl ezredest és a Hanussent.

I!

09. 12. - 09. 22.

HELYSZÍN: Művészetek Háza (Miskolc, Rákóczi u. 5.)

CÍM: Jameson Cinefest Filmfesztivál

PROGRAM: cinefest.hu

BELÉPÉS: ingyenes

 

Robert Redford: Minden oda van
Robert Redford: Minden oda van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.