Ideálisan nem ideális

A kortárs táncra sokak gondolnak mint elvont, történet nélküli, a mozgást kiforgató performance-ra, amelyet alternatív fiatalok és fiatalnak látszani akarók néznek fensőbbségesenátszellemült tekintettel. Az L1danceFest rendezői szeretnék eloszlatni a kortárs tánccal kapcsolatos sztereotípiákat, még ha a fellépő művészek szeretik is feszegetni a műfaji határokat.

Az 1998-ban alapított, kezdetben L1 Kortárs Táncfesztivál néven főként független magyar táncművészeket tömörítő egyesület külföldi és magyar előadások, egy-egy koprodukció bemutatásával lépett színre. A fesztivál mára nemcsak új nevet kapott, hanem fokozatosan nemzetközi civil kortárs előadóművészeti szemlévé alakult át, amelyen sikk lett fellépni.

Az idén lesz extravertált svéd koreográfus önvizsgálata, a talán legismertebb kortárs angol drámaíró, Mark Ravenhill szerint vicces, szexi, ijesztő alapmű egy angol társulattól, a spanyol Carrasco pedig két kecses alakká alakul. Bemutatkozik a francia–belga Ponties vizuális művészete: eredeti zenei alkotás és intenzív fizikai táncelőadás meghitt kombinációja. Látni lehet majd Buday Enikő és Kovács Kata premierjét az ideá lisan nem ideális nőről, egy izraeli trió vizuális életrajzát, némettánc-nevetést. A svéd Roses & Beans kiindulópontja a popkultúra meglepő ereje, két dán akrobata és zsonglőr fantáziadús jeleneteket ad elő, de lesz harc a szörnyekkel norvég módra, táncos, akit a közönség fog körbe a színpadon, egy szerb előadás a közönségben nyeri el végső formáját, és meg lehet nézni egy svéd nem szerelmi történetet.

Fülöp László szerint minden szobában akad egy elefánt, társulatával megkeresi a szürke szamarat a ködben. Kovács Gerzson Péter TranzDanz együttese megmutatja a Jövőtáncot, amelybe olyan, improvizatív, innovatív zenésztársakat hívnak, akik tudatosan alkalmazzák a magyar népzenét, a kortárs, a klasszikus muzsikát és a dzsesszt.

Az L1danceFest fogadta be a Frissek Minifesztivált és rendezőjét, Lengyel Katalint is, akinek Friss Elegye várja a feltörekvő magyar művészeket.

I!

09. 18. - 09. 22.

HELYSZÍN: MU Színház, Bakelit M.A.C., Jurányi Inkubátorház, Nemzeti Táncszínház, Jedermann Café, Grabó Stúdió

CÍM: L1danceFest 2013

JEGYÁR: 1600–2000 Ft

 

ÉVFORDULÓK

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Szeptember 16.

–17, 7777778 Celsius-fok volt 1709-ben a legalacsonyabb hőmérséklet, skáláján a 277 éve elhunyt D. G. Fahrenheit ezt nevezte ki 0-nak.

Szeptember 17.

Szeptember Álmodott arról a skarlátban megsüketült, félárva kis ú, K. E. Ciolkovszkij, hogy kisbolygót neveznek el róla, és Hold-krátert?

Szeptember 18.

A 230 éve elhunyt Leonhard Eulert 14 éves korában a teológiánál is jobban érdekelték a számok: nekiállt matekot tanulni.

Szeptember 19.

Szeptember Elítéltekkel küldte volna a levegőbe XVI. Lajos a Mongolfier vérek légballonját 230 éve, végül kacsa, bárány és kakas volt a tesztrepülésen.

Szeptember 20.

A folyékony levegő tárolására a 171 éve született James Dewar tervezte a dupla falú Dewar-üveget.

Szeptember 21.

Szeptember 132 éve, az elektrikusok első kongresszusán nevezték el az elektromos ellenállás egységét G. S. Ohmról.

Szeptember 22.

Szorgalmas tanítványa volt Riebau könyvkereskedőnek a 222 éve született Michael Faraday, de túl sok kémiai és zikai művet olvasott!

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.