Mindenhová elkísérik

Ritka és különleges esemény, amikor a magyar főváros olyan énekes fellépésére készülhet, aki karrierje során arra a művészi szintre jutott, hogy rajongói a repertoártól függetlenül követik koncertjeit. Nem első ízben jár szeptember 10-én a Művészetek Palotájában a koloratúra királynőjének méltán nevezett Edita Gruberova, ám mindig tud újat mutatni: a mai napig újabb és újabb szerepekkel bővíti repertoárját.

A magyar és német felmenőkkel bíró művésznő Pozsonyban született, majd a hetvenes években emigrált, ám első számú felségterülete világsztárként is a német nyelvterület maradt. A hetvenes évek végétől sorakoznak a polcokon lemezfelvételei, és több nagy operaház miatta mutatta be a javarészt elfeledett bel canto operák sorát. Az általa kimagasló színvonalon művelt repertoárt – többek között Donizetti és Bellini történelmi tárgyú színpadi műveit – világszerte énekli, közelebb hozva ezeket a nem mindig könnyen befogadható, ugyanakkor rendkívül izgalmas műveket a nagyközönséghez. A MüPában ezúttal Donizetti angol királynők életéhez kapcsolódó operatrilógiájának egyik darabja, a Boleyn Anna hangzik el koncertszerű előadásban a Kassai Állami Filharmonikusok együttesének közreműködésével. Az 1830-ban bemutatott műben az itáliai zeneszerző VIII. Henrik második feleségének történetét viszi színpadra, a különféle karaktereket, figurákat érzékletes dallamokkal megrajzolva, a lelki folyamatokat, konfliktusokat hitelesen és drámai erővel láttatva.

BEL CANTO

Az ének szépségét kiemelő stílus a XVII. századtól kezdve Olaszországban. A XIX. században legfontosabb szerzői Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti és Gioacchino Rossini voltak.

I!

09. 10.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest IX., Korom Marcell u. 1.)

JEGYÁR: 4900–16900 Ft

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.