Hidak és remények

Egy koncentrációs táborban játszódó cseh, a remény operájaként aposztrofált gyermekoperával kezdődik a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál Budapesten. A fesztivál a harmincadik jubileumát ünneplő, a világ legjobb tíz komolyzenei együttese közé választott Budapesti Fesztiválzenekar koncertsorozata.

Az Európai Hidak fesztivál célja, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutasson be a hazai közönségnek. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája kezdeményezte rendezvényen az idén a cseh kultúra a kiválasztott. Egy gyermekopera, Dvorák darabjai, a cseh barokk különlegességei és a kortárs cseh zene hivatott Hasek, Hrabal és Menzel országát nem csak a sör és a stempli felől bemutatni.

„Hatvan éve adtuk elő ezt az operát Theresienstadtban. Csak kevesen maradtunk életben. De amikor a Brundibárt játszottuk, megfelejtkeztünk róla, hol vagyunk, elfelejtettük minden bajunkat” – így emlékezett vissza 2005-ben Ela Weissberger, aki a koncentrációs táborban rendezett Hans Krása: Brundibár gyermekopera előadásának némelyikén tizenegy éves kislányként a Cica szerepét alakította. A mostani szórakoztató történelmi dokumentumként is felfogható előadás rendezője Novák Eszter, főszereplői a Budapesti Énekes Iskola tanulói lesznek.

A zenekar Dvorák kevésbé ismert, komoly arcát is bemutatja az Európai Hidakon. Mesterművét, a Rekviemet Fischer Iván vezényli, a mise előadásában világhírű énekesek, Juliane Banse és Jolana Fogasová, is közreműködnek. A Szláv táncok és a 8. szimfónia mellett eljátsszák a g-moll zongoraversenyt, a Hamupipőke-sorsra jutott Dvorák-darabot is. Nicholas McGegan és Dominique Labelle közreműködésével a cseh barokk legkülönlegesebb szerzőinek műveit hallhatja a közönség, és a „Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és…a szíved megáll…folytatod az írást” kortárs cseh darabját Peter Vrábel vezényli a fesztivál zárókoncertjén.

I!

09. 11. - 09. 19.

HELYSZÍN: Művészetek Palotája (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

CÍM: Bridging Europe - Európai Hidak kulturális fesztivál. A Budapesti Fesztiválzenekar koncertsorozata

JEGYÁR: 3000–13000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.