Az indokolt rettegés

Én megértem, hogy rezelni kezdett a kormányoldalhoz így-úgy tartozó média egy része, amiért hírműsorral jön a Story4, a hírek tényleg veszélyes dolgok. A k. néző/olvasó észre sem veszi, és máris a kormány ellen van hangolva, a baloldali ármány uszályában vergődik, és hát olyan ez, mint a maffia.

Akit egyszer beszippant a Bajnai–Mesterházy–Schmuck-tengely, azt nem ereszti többé. Szóval, a hírek tényleg veszélyes dolgok, a tévénéző még a végén megtud valamit az őt körülölelő valóságból. Ez a veszély különben az utóbbi jó pár évben nem nagyon fenyegette a főleg hazai csatornákra fixált magyarokat. Vagyis ne legyünk igazságtalanok, hiszen az, hogy egy festői albán faluban negyedszer rendezték meg a Tarlós István-hasonmásversenyt, kétségtelen relevanciával bír az átlagmagyar életére.

Nem mennénk most bele a válaszul érkező „erre van igény”, illetve „ha nem tetszik, át lehet kapcsolni” nem hivatalos csatornavezetői kommentárok cinizmusfaktorának elemzésébe, csak annyit: igény arra van, amire igényt támasztanak, átkapcsolni pedig, édes istenem, hát hová, mire? A marokkói TGM-hasonmásversenyt taglaló másik szeméthíradóra? Pár hónappal ezelőttig legalábbis nem nagyon volt választás. Most sincs sok egyébként. A virtigli hírcsatornák (amúgy nem okvetlenül elfogulatlan) híradóin és a közszolgálati adók (amúgy okvetlenül elfogult) hírműsorain kívül nem sokkal ezelőttig a nemzetközi mogulokhoz volt érdemes fordulni, ha árnyaltabban tálalt hírekre voltunk éhesek.

Úgy tűnik azonban, gyengébb napjaikon még a trashben érdekelt magyar médiavállalkozások is fontosnak gondolják az érdemi hírszolgáltatást. Egy éjjel például véletlenül az RTL II-re kapcsoltunk, és úgy is maradtunk. A Rábai Balázs vezette híradó ugyanis, jé, arról beszélt, ami az országban aznap (!) történt. Ez üdítő fejleménynek tűnt fel akkor. S most, hogy vége a nyárnak, jött a fentebb már említett Story4-es híradó.

A Hír24 című műsor nem a neutralitásban hisz, hanem igazi nagyágyút igazolt Bárdos András személyében, aki bizonnyal nem könnyű figura, ugyanakkor viszont a hírszomjasak számára valószínűleg hiteles híradósnak tűnik fel. Nem is vitáznánk velük. Már csak azért sem, mert fontosabbnak tűnik, hogy az elvileg huszonnégy perces műsorban nyoma sincs a bulvárnak – bár az, hogy McCain republikánus szenátor pókerezett az iPhone-ján, miközben a szíriai beavatkozást tárgyalta a vonatkozó bizottság, s hogy ebből botrány lett, kicsit mintha tabloid lenne, de legalább fontos ember fontos pillanatban abszolvált hülyeségéről szól, nem pedig a „futottak még” valóságsósztár újonnan nyílt szendvicses bódéjáról.

Egyébként elmondható, hogy a Hír24 a hazai hírekre fókuszál, McCain mellett egy másik szíriai anyagocska fért bele és az, hogy öngyilkos lett az Ariel Castro nevű rém, aki tíz évig tartott fogva három nőt. Egyébként kihelyezett frakcióülésről, a hús áfájával kapcsolatos kormányzati és ellenzéki ígéretekről (itt egy élő szakértő biztosítja a háttérműsor-jelleget), az e-útdíj mérlegéről (felemás) látunk anyagot.

A Hír24 körbejárja, hogy többen választották a kötelező erkölcs-, mint a hittanoktatást, meg azt is, hogy kevés az orvos a rokkantság felülvizsgálatára, és látunk képeket Gyarmati Dezső temetéséről is. A leglazább anyag a „nap száma” rovatban tűnik fel: 25 ezer gólya hagyta el Magyarországot, de ez sem fáj, mert a gólya, az egy kedves állat, hogy várjuk minden tavasszal, hát nem? Szóval, a Hír24 egészen olyan, mint egy híradó, csak ennyit akartunk mondani. Meg hogy ettől rettegni kellett, valóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.