A tiéd ismegnő!

Azt mondta a Julcsi, hogy összebújik az anyuka meg az apuka, és akkor az anyuka érez egy nagy rúgást a hasában, és máris ott van a kisbaba! – világosított fel az ötévesem a minap. Végül is, nem rossz, gondoltam, én az ő korában még javában a gólyához fohászkodtam egy kistestvérért.

A szexuális felvilágosítást – tetszik, nem tetszik – már az óvodás gyerekkel el kell kezdeni. Ami a bölcsődében még nem igazán foglalkoztatja őket, pedig ott is látják egymást meztelenül nap mint nap, az óvodában már előtérbe, időnként középpontba kerül. És ez még csak a kezdet, amikor a szexualitás témaköréből a hogyan kerül a nő hasába a kisbaba, és mi a különbség a kuki meg a punci között kérdéskört kell kinek kinek ízlése és hite szerint körbejárni. A témában bő három évtizede egy svéd képeskönyv, a Peti, Ida és Picuri pendített meg nálunk is új hangnemet, amelyen szólva mindent nevén neveztek a szülők. A Móra Könyvkiadó által újból kiadott könyv ma is rendkívül népszerű olvasmány a kisgyerekes családokban.

A nagyobb gyerekek, a 11-12 évesek és idősebbek számára még nehezebb a szexualitás témájában jó válaszokat adni. A Móra Könyvkiadó napokon belül megjelenő, Az enyém is megnő? című könyve nagy segítség lesz a kamaszoknak megfelelő szakirodalmat keresőknek. A vicces fotókkal illusztrált kötet német szerzői a harmincas éveikben járnak, és érintettek a kérdésben, lévén családosok. A cikis kérdéseket és az azokra adott válaszokat magában foglaló kiadvány friss felmérésre épül, ami nagyon fontos, hiszen a jelenlegi kamaszokhoz szól. A kérdések – miből veszem észre, hogy kamaszodom?, meddig tart a szex?, biztonságos-e az óvszer?, milyen a szülési fájdalom?, és így tovább – ugyanazok, mint amik a mai szülőket foglalkoztatták, csak másképp kell ugyanazt tálalni, mint két-három évtizede. Amit mi tanultunk, és ahogy, az egy mai kamasznak már nem menő, nem vagány, nem trendi.

 

I!

SZERZŐ: Antje Helms–Jan von Holleben

CÍM: Az enyém is megnő?

KIADÓ: Móra, 160 oldal

ÁR:2490 Ft

SZERZŐ: Grethe Fagerström–Gunilla Hansson

CÍM: Peti, Ida és Picuri

KIADÓ: Móra, 48 oldal

ÁR:2490 Ft

SZERZŐ: Doris Rübel

CÍM: Honnan jön a kisbaba?

KIADÓ: Scolar, 16 oldal

ÁR:3750 Ft

 

GYILKOS CSATA

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Szeptember 9.

Nem szerelmi bánatában vetette tengerbe magát I. Olaf norvég király 1013 éve, a vesztett svoldi ütközetben jött rá: nincs miért élnie.

Szeptember 10.

200 éve volt az Erie-tavi csata, Oliver Hazard Perry volt az első, aki úgy vert szét brit hajórajt, hogy teljes ottája visszaért a kikötőbe.

Szeptember 11.

156 éve a mormonok 120 telepest öltek meg Mountain Meadows völgyében Jézus Krisztus nevében.

Szeptember 12.

Hérodotosz túlzott a több százezer perzsával, de tény, hogy feleannyi athéni győzte le őket 1523 éve Marathónnál.

Szeptember 13.

Hányan veregették vállon Winfield Scottot, mert a mexikói–amerikai háborúban 166 éve legyőzött egy kiskorúakból álló egységet?

Szeptember 14.

Hiába várta Napóleon a 201 éve elfoglalt Moszkvában a békeköveteket, az oroszok visszavonultak és gyújtogatni kezdtek.

Szeptember 15.

Az akkor először bevetett 49 tankból csak 15 teljesítette megbízatását 97 éve a somme-i csatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.