Gátlások nélkül

„Minden gyerek szeret énekelni, amíg senki nem minősíti a hangját és a hallását” – hangzott el egy internetes fórumon a Ringató elnevezésű országos zenei nevelési program kapcsán. E mondat a vidám foglalkozások egyik legfőbb erényére hívja fel a figyelmet.

A Gállné Gróh Ilona által útnak indított Ringató hozzájárul, hogy a magukat tehetségtelennek, saját hangjukat pedig rossznak tartó szülők is megszabaduljanak gátlásaiktól, amelyeket így már nem örökíthetnek át utódjaikra. Az énektanár-karvezetőt azok az önfeledt együttlétek inspirálták a program létrehozása során, amelyeket a második gyermekének születése után készített családi videofelvételek őriznek.

A zenés otthoni mókázás nem csupán kiindulópontja, de végső célja is a ma már 107 (!) településen 51 vezetővel zajló félórás foglalkozásoknak: az elsajátított dalokat és ölbeli játékokat mindenki „hazaviheti” magával.

A Ringatón hagyományos tanításról szó sincs, a három év alatti kicsik „dolga” pusztán a jelenlét, és a minőségi – elsősorban a néphagyományból táplálkozó – zenei ingerek önkéntelen begyűjtése. A szülők pedig olyan mintát látnak és hallanak, amelynek alapján később már segítség nélkül vihetik tovább Kodály Zoltán szellemiségét. A mester egyébként egy külföldi konferencián fogalmazta meg a Ringató vezérfonalává lett gondolatot, miszerint a zenei nevelésnek „nem is a gyermek, hanem az anya születése előtt kilenc hónappal” kell kezdődnie. Éppen ezért alsó korhatár nincs, odafigyelniük csak a felnőtteknek kell.

Közülük sincs oka aggodalomra annak, akinek gyengébbek az adottságai. Az egyszerű dalocskák nem táplálják, inkább oldják a frusztrációt, aminek nem is volna szabad kialakulnia. Az éneklés ösztönös szeretetéhez szeptember elején, az alsópáhoki Kolping Hotelben megrendezendő Ringató héten maga Gállné Gróh Ilona igyekszik visszavezetni az érdeklődőket.

I!

09. 01. - 09. 06.

Budapest, Biatorbágy, Debrecen, Dunaharaszti, Ecser, Eger, Felsőpakony, Gödöllő, Gyömrő, Karcag, Leányfalu, Martonvásár, Mogyoród, Székesfehérvár, Szentendre, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Veresegyház, Visegrád, Zalaegerszeg

HONLAP: facebook.com/ringato

 

HALLGATNI VALÓ

1 ORGONAKONCERT

Kiss Zoltán a zeneirodalom ritkán hallható, de értékes és nagyszerű zeneműveire igyekszik felhívni hallgatósága figyelmét. A nyíregyházi Vidor Fesztiválon az idén a nagy francia késő romantikus zeneszerző, Charles Marie Widor (1877–1933) 5. f-moll orgonaszimfóniáját adja elő a nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomban szeptember 4-én délután 6-kor.

BELÉPÉS: ingyenes

2 HORGAS ESZTER

ÉS CSEKE GÁBOR A fuvolavirtuózt a kazincbarcikai Kolorcity Fesztiválon Cseke Gábor dzsesszzongorista kíséri a görög katolikus templomban szeptember 5-én délután 6-kor.

JEGYÁR:500 Ft

3 SOLARIS EGYÜTTES

A zenekar ismét idehaza lép színpadra. Ez az előadás különleges lesz abból a szempontból, hogy a 33 éves Solaris-életmű első időszakát öleli fel a Művészetek Palotájában szeptember 7-én este 8-kor.

JEGYÁR:10 900 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.