Az Eiffel-torony a legeurópaibb

A Goethe-intézetek hálózata átfogja egész Európát. Harminc országból a helyi intézettel kapcsolatba kerülő 22 235 ember válaszolta meg a kontinens értékeiről érdeklődő kérdőívet.

Érdemes megnézni az eredményeket, bár sok meglepő nincs bennük. A német kultúra iránt érdeklődőknek nyilván Németország „testesíti meg leginkább Európa jövőjét”, Berlin a földrész legvonzóbb városa és Angela Merkel a legfontosabb politikusa. De az már érdekes lehet, hogy mit tartanak a válaszolók a legfontosabb európai találmánynak: 1. könyvnyomtatás, 2. gőzgép, 3. autó, 4. antibiotikum, 5. telefon, 6. elektromosság, 7. euró, 8. demokrácia. (A hazai válaszolók listáját is a nyomtatás meg a gőzgép vezeti, aztán jön a magyar találmánynak számító golyóstoll és a gyufa, az első tízbe nem került be a demokrácia.)

Az összesített listán a legjelentősebb európai épületek: 1. Eiffel-torony, 2. Colosseum, 3. Akropolisz, 4. Európai Parlament, 5. brandenburgi kapu, 6. Szent Péter-bazilika, 7. Sagrada Família, 8. berlini fal. (A magyar lista ugyanígy kezdődik, 3. Szent Péter-bazilika, 4. Európai Parlament, 5. Országház, 6. Notre-Dame, 7. Sagrada Família, 8. Reichstag. Az Akropolisz előrekerülhetett volna, de ez nekem is jobban tetszik.)

Jó kérdés – még ha keverednek is szerzők és figuráik –, hogy ki a legelragadóbb irodalmi alakja az európai irodalomnak? 1. Don Quijote (!), 2 . Shakespeare, 3. Goethe, 4. Faust, 5. ifjú Werther, 6. Hamlet, 7. Dante, 8. Anna Karenina. (Nálunk: 1. Shakespeare, 2. Goethe, 3. Thomas Mann, 4. Faust,5. Akis herceg, 6. Anna Karenina, 7. Don Quijote, 8. József Attila. Később jön Svejk is, nem kell félni!)

Játék, de arra megfelel, hogy elgondolkoztasson az európaiság jelentésén, és azon, hogy igaz-e, mi, európaiak adtuk a világnak sorrendben a demokráciát, a klasszikus zenét, a könyvnyomtatást, az irodalmat, a filozófiát, a művészetet, a reneszánszt és a felvilágosodást?

I!

EURÓPA TOPLISTA: www.goethe.de/ins/be/prj/eli/erg/ges/huindex.htm

MAGYAR VÁLASZOK: www.goethe.de/ins/be/prj/eli/erg/ler/hun/huindex.htm

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.