Hátraarc a Dóm előtt?

Lehet, hogy a Fogadalmi templom felújítása örökre megváltoztatja majd a Szegedi Szabadtéri Játékok nyolcvan év óta megszokott színházi rendjét – osztotta meg aggodalmát a Népszabadság tudósítójával egy helybeli értelmiségi. Informátorunkat különösen aggasztja, hogy nincs nyilvános információ, csak szóbeszéd arról, miként hat a Szabadtérire, ha megszűnik a hatalmas kőszínpad, amely mindeddig meghatározta a szegedi előadások látványának kereteit.

Még az is lehet, mondják a városban, hogy hátat fog fordítani a Szabadtéri a dómnak, és a székesegyház megszűnik az előadások háttere, állandó látványeleme lenni. Mobil színpadot emlegetnek, amelyet ugyanúgy össze- és szét kell szerelni, mint a nézőteret, és a nyár végétől a következő nyár elejéig raktározni valahol.

Az már a télen fölmerült, hogy a dóm bejáratánál lévő kőszínpad méretét csökkentik, az alatta lévő öltöző rendszert pedig vagy megszüntetik, vagy sokkal kisebb méretűre zsugorítják. Mindez fölidézte a kényelmetlen régi állapotokat, amikor a tér oldalában, a klinikák területére benyúló barakkokban kellett öltözködniük a szereplőknek.

Időközben az is nyilvánosságra került, hogy a Fogadalmi templom nyugati tornyába lift viszi majd fel a látogatókat, és teljes egészében látogatótérré alakítják az altemplomot. Kibontják a válaszfalakat, oszlopcsarnokos teret hoznak létre, amelyben állandó egyháztörténeti kiállítás kap helyet, de koncerteket, egyéb művészeti eseményeket is rendeznek az így létrejövő új helyszínen. Ugyancsak rekonstruálják a Dömötör-tornyot, amelynek alapjai a XI. századból maradtak ránk. Az altemplom megközelítéséhez igénybe kell venni azt a területet, ahol most a szabadtéri színpad, illetve az alatta lévő öltözőrendszer működik. Innen lehet majd körbejárni a Dömötör-torony évezredes alapjait, mosdóba menni, kegytárgyakat és szendvicset venni. Informátoraim attól tartanak: mindezek érdekében a hagyományos formájában tönkreteszik a Szabadtéri eddigi arculatát.

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója érdeklődésünkre elmondta: semmi sincs eldöntve, egyelőre a tervezgetés képlékeny állapotánál tartanak. Nyitott kérdés, hogy a rekonstrukció – amelynek 2015-ig kell befejeződnie – melyik nyári évadot érinti, és miképpen. Ideiglenesen mindenképpen kell valamilyen megoldást találni, de fölmerült, hogy egy mobil színpaddal akár véglegesen is bővíthetnék a nyári színház mozgásterét. Ez nagy összegű, a színpadtechnika minden elemét érintő fejlesztés lenne: bővíteni kellene az elektromos hálózatot, átalakítani a világítástechnikát, a hangosítást.

Az igazgató szerint a mobil színpad bevált, elterjedt dolog, színpadtechnikai elemei nem újdonságok. Alkalmazása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nézőtér háttal fordul a dómnak. Elképzelhető, hogy csupán tizenöt-húsz méterrel hátrább vonják a jelenlegi lépcsőtől. Szükség esetén az öltözők is helyet kaphatnak konténerekben, de szó van arról is, hogy előadások idején a látogatóközpont területén öltözködhetnek a közreműködők. Ha a színpad mozgatható, akkor növeli a színház művészi szabadságát, hiszen bármely irányba tájolható.

Herczeg Tamás úgy véli: a Szegedi Szabadtéri Játékok vonzerejét is növeli, ha a dóm több lesz háttérnél, állandó kulisszánál, hiszen mindeddig, bár a dóm homlokzata volt a játékok logója, ezen az emblematikus látványon kívül semmi mást sem mutattak meg a székesegyházból. Ha a templom önmagában is számos különlegességet kínál, az a Szabadtérit is erősíti. Az igazgató szerint a kőszínpad átalakítása jelent ugyan problémákat a Szabadtérinek, azok azonban megoldhatók, ha van rá elegendő pénz.

A legnagyobb kérdés e pillanatban az, hogy lesz-e forrás a mobil színpad és a hozzá kapcsolódó kiterjedt fejlesztések finanszírozására. A színpadi fejlesztés ugyanis nem lehet része a dóm kétmilliárdos felújításának – erre máshonnan kell pénzt szerezni.

Herczeg Tamás jó szándékot érzékel; információi szerint szeptember elején eldől, hogy kerül-e külön pénz a dóm mellett a Szabadtéri fejlesztésére is.

Meglehet, mobil szerkezet váltja a kőszínpadot
Meglehet, mobil szerkezet váltja a kőszínpadot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.