Elirigyelték a múzeumok sikerét

Ha a múzeumoknak, a színházaknak, a kutatóknak és a galériáknak lehet, a könyvtáraknak miért nincsenek közös éjszakai rendezvényeik – legalább évente egyszer? És különösen az iskolai könyvtáraknak miért nincsenek?

Nyilvánvaló tény, hogy a kultúréjszakáztatás az egyik legkiválóbb marketingfogás, amelyről a könyvtáraknak kiváltképp nem szabadna lemondaniuk – vetette fel egy internetes portálon nemrégiben egy könyvtárostanár. Megtudtuk: a Könyvtárostanárok Egyesülete támogatja a felvetést, már dolgoznak is a közös programon.

Ha a múzeumoknak, a színházaknak, a kutatóknak és a galériáknak lehet, a könyvtáraknak miért nincsenek közös éjszakai rendezvényeik
isitors watch a video projection during a media presentation of the New Zealand booth for the upcoming book fair in Frankfurt, October 9, 2012. The world's largest book fair runs from October 9 to October 14 and features the literature of New Zealand as its guest of honour. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: MEDIA BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)

Egyes helyszíneken rendeztek már könyvtárlátogatást éjszakánként, de iskolai könyvtárban a net szerint nem – hiába kereste szorgosan a nyomokat Andó Anita, aki úgy véli: ha a múzeumok össze tudnak fogni, a kutatók is, akkor az iskolai könyvtáraknak sem lehet gond egyszer egy évben megrendezni az Iskolai Könyvtárak Éjszakáját. Aligha lehetnek sokan, akik nem értenek egyet Andó Anita érveivel, miszerint napjainkban különösen fontos, hogy az iskolai könyvtárak szerepe ne csökkenjen vészesen, azaz, hogy minden eszközt megragadjanak, hogy szolgáltatásukat népszerűsítsék. Amiképpen az is, hogy a jövő generációja nyomtatott könyvet is olvasson – tehát az e-book-kínálat mellett ne csökkenjen jelentősen a nyomtatott könyvváltozat jelentősége. Mindent egybevéve: a program hozzájárulhat a könyv és könyvtár megszerettetéséhez, megismeréséhez, az önálló könyvtárhasználóvá váláshoz.

Nem pusztán rendhagyó együtt olvasásról van persze szó. Andó Anita szinopszisa szerint a tevékenységek között mindenképpen legyen mozgás, a hely szelleméhez illő kézműveskedés (őrjegy, könyvjelzőkészítés), könyvajánlás, felolvasás egy-egy könyvből. A gyerekek játszhatnának különféle szituációs gyakorlatokat, amelyek a könyvtári szokásokhoz kapcsolódnak – mint például a kölcsönzés –, mutathatnak nekik olyan könyveket,

vagy ha nagyobb a könyvtár, olyan tereket, amelyeket eddig nem láttak, a gyerekek segíthetnének könyvet javítani (ezt hívják könyvkozmetikának), elhozhatnák megunt köteteiket, amelyeket elcsereberélhetnének egymással, írhatnak közösen mesét, megoszthatnák olvasmányélményeiket.

A Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) elnöke lapunknak elmondta: teljes mellszélességgel támogatják az elképzelést, olyanynyira, hogy az eseménynek már el is készült a saját Facebook profilja (https://www.facebook.com/tanar.konyvtaros?fref=ts). Az egyesület az októberi Iskolai Könyvtári Világhónaphoz kapcsolódóan közzétette a megmozdulás felhívását is (http:// www.ktep.hu/). A KTE október 24-ét javasolja dátumnak. Szakmári Klára szerint természetesen adódhatnak nehézségek a szervezésben, főleg az épület nyitva tartásával, a tanulók felügyeletével lehetnek problémák. Reményeik szerint azonban az iskolák igazgatói, a fenntartók és a szülők is támogatják majd a kezdeményezést. Egy biztos: az olvasás (bármilyen információhordozót használjanak is) népszerűsítését szolgáló éjszaka sikeres megszervezéséhez és lebonyolításához az egyesület minden szakmai segítséget megad. A könyvtárostanárok a közösségi hálóhoz csatlakozva is megoszthatják egymással az ötleteiket, tapasztalataikat.

Az elnök elmondta: már korábban is voltak hasonló próbálkozások, csak éppen nemigen született róluk publikáció, ráadásul a könyvtárak egymástól függetlenül szervezték meg programjaikat. Szakmári Klára úgy tudja, hogy az eredeti ötlet Németországból származik, egy tanulmányúton, még 1999-ben hallott róla először. A témát legutóbb Mender Tiborné, az Országos Idegennyelvi Könyvtár (OIK) főigazgatója vetette fel a könyvtárosok idei vándorgyűlése előtt, a könyvtárosok Facebook-csoportjában júniusban, azt firtatva, miért a Múzeumok Éjszakájához csatlakoznak a könyvtárak, miért nem rendezik meg önállóan a könyvtárak éjszakáját. Szakmári szerint valószínűleg ezt gondolta tovább Andó Anita.

De tényleg, miért nincs önálló, országos, általános közkönyvtári éj?

Mender Tiborné szerint nyilván pénzügyi okokból, de a fő ok inkább a könyvtárosszakma megosztottsága. Igen sokan vallják, hogy a bibliotékáknak éppen megfelelő és elegendő közszereplési lehetőség, ha más kulturális terület programjaihoz kapcsolódva (Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökség Napjai, Ünnepi Könyvhét, stb.) mutatják meg magukat. A főigazgató azonban nem ért velük egyet, különösen, hogy a könyvtárak (a lapunkban is beharangozott) szeptember 13-iOlvasás Éjszakájáról is lecsúsznak – a könyvesboltokra, azaz a konkurenciára fog figyelni az ország. Mender Tiborné mindent egybevetve úgy látja: ha a szakma egységesen kiállna a könyvtárak éjszakája program mellett, nincs ok feltételezni, hogy az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma ne támogatná a mozgalmat.

Így gondolja az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, Sajó Andrea is, aki szívesen támogatná a kezdeményezést. Akár haladó hagyomány is lehet belőle. Miként Mender, persze ő is fontosnak tartja, hogy a reménybeli éjszakán számos és színes programmal készüljenek a vendégfogadásra, a kurrens könyvekről való beszélgetéstől a zenei, filmes, képzőművészeti blokkokon keresztül az épületbejárásokig. Utóbbi az olyan házak esetében, mint a várbeli OSZK, az OIK 117 éves palotája vagy a Szabó Ervin Könyvtár központja, különösen vonzó opció lehetne. Természetesen sikeres pályázat nélkül mindez elképzelhetetlen, de ha megvan az összefogás, szerinte sincs akadálya, hogy hozzájussanak az állami pénzhez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.