Sötét idők

Az utóbbi idők kurátorai rászoktatták a közönséget, hogy a művészetet összefüggésekbe állítsák. E törekvés különleges példája az Ámos Imre-kiállítás.

Az Anna Margit–Ámos Imre házaspárnak külön múzeuma van Szentendrén. Érdemes végigkövetni, hogyan hatottak egymásra. (Külön kérdés: miként hatott a feleségre, hogy a munkaszolgálatba hurcolt férje örökre eltűnt valahol Németországban.) Már ez is tanulságos, de még izgalmasabb az egyetemes magyar művészetre gyakorolt hatása. Nekem a negyvenes években festett sorozata, a Sötét idők az alap. És ne szörnyűségekre gondoljanak, hanem felejthetetlen alakokra, emberekre, állatokra, angyalokra, elrajzoltságukban, szándékolt valószerűtlenségükben nagyon is valóságos alakokra és tárgyakra. Mindig jönnek ilyen művészek, akik anélkül magyarázzák, mi is a műalkotás, hogy bármilyen didaktikus magyarázat fogna rajtuk.

Nem tudom megítélni, menynyire hatott-hat Ámos a laikus múzeumlátogatókra, de az biztos, hogy a kortárs művészeket megihlette, az ő életműve után már nem lehetett ugyanúgy festeni. Ennél ki kívánhatna többet?

ÁMOS IMRE ÉS A XX. SZÁZAD

Irodalom: Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Závada Pál

Képzőművészet: Aknay János, Ámos Imre Anna Mark, Benczúr Emese, Bohus Zoltán, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István, Hollán Sándor, Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Lugossy Mária, Matzon Ákos, Megyik János, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet

Zene: Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Fér kar

I!

08. 25. - 09. 23

Zsidó Nyári Fesztivál

HONLAP: zsidonyarifesztival.hu

08. 25. - 10. 31

HELYSZÍN: Rumbach utcai zsinagóga (Budapest VII., Rumbach Sebestyén utca 11–13.)

CÍM: Ámos Imre és a XX. Század Kortárs összművészeti fesztivál

BELÉPÉS:500 Ft

 

100+ ÉVES TÖRTÉNET

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Augusztus 19.

A lakoták egy marha miatt nem öltek volna meg 30 katonát 159 éve a Gattan-vérfürdőben, ám a részeg tolmács sértegette őket!

Augusztus 20.

Drágán megfizetett Baudelaire A romlás virágaiért: a „közmorál és a jó erkölcs” megsértése címén 300 frank büntetést róttak rá.

Augusztus 21.

Kórházba kerültek írországi zarándokok, mert a napba nézve remélték, nekik is megjelenik Szűz Mária, mint 134 éve Knockban 15 írnek.

Augusztus 22.

„Könny zamatú ajkakon ízlik a csók legjobban”, vélte a 120 éve született Dorothy Parker.

Augusztus 23.

Hány jogászról neveztek el hegycsúcsot a 155 éve meghalt Reguly Antalon, a nnugor nyelvrokonság kutatóján kívül?

Augusztus 24.

George Crum amerikai szakács húga 160 éve krumpliszeletet ejtett forró zsírba: feltalálta a chipset.

Augusztus 25.

203 éve a brit Peter Durand szabadalmaztatta a konzervdobozt, és rögtön eladta a jogokat két hon társának.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.