Magyarok és amerikaiak

A Művészetek Palotája évadindító fesztiválján, a New Orleans Swingen augusztus 30. és szeptember 1. között a hazai dzsesszélet krémje mellett neves amerikai muzsikusok lépnek színpadra és tartanak mesterkurzusokat.

John Allred harsonás, akit elképesztő tudása miatt kortársai csak „szörnyetegnek” becéznek, illetve a tenorszaxofon és a fuvola nagymestereként emlegetett Lew Tabackin.

A nyitókoncertet a Hungarian Swing Company adja, melynek tagjai bár nagyrészt a könnyűzene egyéb irányzataiban – modern dzsessz, fusion, pop – tevékenykednek, ebben a formációban lehetőséget kapnak arra, hogy a korai szvingmuzsikának hódoljanak. A zenekarral lép föl a Ray Charles és Paul Anka zenészpartnereként is ismert John Allred.

Neki köszönhetően a jól ismert szvingdallamok mellett „klasszikus” dszessz és session zene is szerepel a műsoron.

Másnap az édesapja nyomdokain haladó, mára az egyik legjobb magyar dzsesszzongoristaként számon tartott i . Szakcsi Lakatos Béla triója a philadelphiai születésű, az 1960-as évektől saját zenekarait vezető szólistával, Lew Tabackinnel egészül ki. Az ő absztrakt fuvolajátékába ázsiai hatások is vegyülnek, szaxofonon pedig szélesen hömpölygő, kirobbanóan dinamikus futamokra képes.

A fesztivál zárókoncertjét Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara, a Group ’N’ Swing adja Gájer Bálint vezetésével. A hangulat fokozása érdekében a tíztagú csapat mellé néhány szvingtáncospár is csatlakozik.

I!

NEW ORLEANS SWING 2013

08. 30.

CÍM: Hungarian Swing Company & John Allred

08. 31.

CÍM: Szakcsi Jr. Trió & Lew Tabackin

09. 01.

CÍM: Gájer Bálint és a Group ’N’ Swing

KEZDÉS: 19.30

HELYSZÍN: MüPa

JEGYÁR: 2500–3900 Ft

 

Lew Tabackin
Lew Tabackin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.