A mi királyunk

Szakad az ország. Már lassan senki nem ért egyet senkivel.De mindig akad pár olyan hős, aki nem tud bemocskolódni. Akikre fel lehet nézni, akikre lehet keserédesen emlékezni, ha a jelen elkeserít. Akik után lehet sóvárogni. Széchenyi István, Petőfi Sándor, Szent László. És ilyen ő is, Szent István. Az első, talán legigazabb magyar király.

„Király vagyok, Uram, a Te akaratodból. Minden magyarok királya. És én azt akarom, hogy ennek a népnek országa legyen. Veled Uram, de nélküled.” István, fején a koronával, kézbe veszi a jogart és az aranyalmát, népe térdre borul, áhítattal énekelnek. Az előjáték ismert: Koppány és a pogány magyarok sikertelen lázadása, István és a kereszténység véres, de szükséges győzelme. De ahol véget ér az egyik történet, ott elkezdődik egy másik. És egyetlen ember élete, egyetlen király uralkodása sem lehet kerek előttünk, ha nem ismerjük a végét, csak az elejét.

A már klasszikus István, a király rockopera 30 éves jubileumát ünnepelve Alföldi Róbert rendező kezei alatt újult meg, és a szegedi Dóm téri színpadon mutatkozik be augusztus 17-én, 18-án és 20-án. A címszerepet Feke Pál, Koppány szerepét Stohl András, Saroltot Udvaros Dorottya játssza.

Erkel Ferenc István király című operája, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatnak be augusztus 20-án, a király uralkodásának későbbi éveit mutatja be. Bár István már idős, fia, Imre pedig életerős férfi, a megvívandó küzdelmek nem változtak: udvari intrika, külpolitika, pogánylázadás. A kereszt ezúttal is eloltja a pogányok tüzét, és István hatalma még erősebbé kovácsolódik.

 

I!

08. 17., 08. 18., 08. 20.

KEZDÉS: 21.00

HELYSZÍN: Szegedi Szabadtéri Játékok Szeged, Dóm tér

CÍM: Szörényi–Bródy: István, a király

JEGYÁR: 3300–11800 Ft

08. 20.

KEZDÉS: 19.00 HELYSZÍN: Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Margitsziget)

CÍM: Erkel Ferenc: István király

JEGYÁR:2000 Ft

 

Alföldi Róbert próbálja a rockoperát
Alföldi Róbert próbálja a rockoperát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.