Könyves Münchhausen-trükk

Gondoljunk csak bele, mikor nyílik alkalmunk, hogy sakkpartit játsszunk Temesi Ferenccel, vagy pókerezzünk Varró Dániellel – a jóízű beszélgetést sem nélkülözve? Soha. Leginkább könyveik olvasásával tartjuk velük a kapcsolatot. De vannak kivételek, amikor az ismerkedés kitágulhat, új dimenziókat nyerhet akár a sakk, akár a póker révén is.

Szeptember 13-án egy ilyen különleges alkalom, fesztivál lesz számos vidéki és fővárosi könyvesboltban, amelynek főszereplői az olvasók és az írók, középpontjában pedig az olvasás áll. Az írók olyan arcukat – akár hobbijukat – is megmutatják, amelyre műveikből nem (mindig) derül fény. Az első Olvasás Éjszakáján Závada Pál például énekelni fog, Grecsó Krisztián gitározni, Egressy Zoltán pedig dobolni. További kilenc szerző (hölgyek és urak egyaránt) erotikus szövegeiből olvas föl. Vámos Miklós azontúl, hogy több jeles íróval beszélget, közös koncertet ad Bornai Tiborral. A Kossuth Kiadó sikeres szerzője, Varga Gábor reformédességeket kóstoltat. És itt szakítsuk meg a fölsorolást, mert több más különleges program is szóba kerülhetne – nem állom meg, hogy nyomdászapa sarjaként ne említsem a könyveket készítő újpesti Pauker, valamint a Stanc Technik Nyomda meglátogatását –, amelyeken ezen az éjszakába nyúló délutánon, estén részt vehetnek az érdeklődők. Részben a három budapesti kiemelt helyszínen – a Károly körúti Alexandra Könyvesházban, valamint a Rákóczi úton, a Líra Fókusz Könyvesházában és Hátsó Kapujában, illetve a Libri Könyvpalotában –, továbbá nyíregyházi, soproni, váci, dunakiliti és öt másik fővárosi könyvüzletben. (A csatlakozó boltok száma növekedhet, érdemes figyelni a www.azolvasasejszakaja.hu honlapot.)

Délután alternatív programok indulnak, a nyomdalátogatáson kívül könyvszakmai kerekasztal-beszélgetések is lesznek, este héttől pedig a kiemelt helyszíneken írók lépnek a pódiumra 25 perces produkciókkal, felolvasásokkal, dedikálásokkal egészen 11 óráig. A köztes időben video-összeállításokat vetítenek fiatal szerzők műveiről. Hasonló programot kínálnak a csatlakozó helyszínek is, tudtuk meg Lafferton Kálmán fesztiváligazgatótól, aki a rendező Supka Géza Alapítvány elnöke és az Új Könyvpiac című lap főszerkesztője.

Másodjára fog ilyen nagy vállalkozásba a Supka Géza Alapítvány. Azért hívták életre a kiadók és kereskedők, mert nagyon hiányzott az a hazai olvasási közalapítvány, amelyet egyesülésük sok évvel ezelőtt szorgalmazott a Márai-program keretében, de állami partner híján nem jött létre. Ennek feladata volna ugyanis az olvasás széles körű népszerűsítése (mint az remekül megy ilyen szervezeti keretek között, állami támogatással Németországban), ezért a szakma (összefogva a nyomdászokkal, lapkiadókkal, könyvtárosokkal) maga próbálkozik – különösen a mostani könyvpiaci recesszió idején – különféle civil akciókkal, most az Olvasás Éjszakájával, amelyet ezután rendszeresen terveznek megrendezni. És azért éppen szeptemberben, mert a tavaszi–nyári nemzetközi könyvfesztivál és könyvhét után, a karácsonyi könyvvásár előtt szükség van egy figyelemfelkeltő és könyvvásárlásra ösztönző alkalomra. Vidám, fiatalos programsorozatot hoznak össze, amellyel elsősorban a tízes, húszas éveikben járók olvasási érdeklődését próbálják fölkelteni, fokozni.

Mellesleg két hónapja sincs, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnál bejelentették, a kormány döntése alapján még az idén 120millió forint támogatással olvasásnépszerűsítő programot kívánnak indítani. Azóta kitartóan érdeklődünk ennek mibenléte felől, de a részletekről eddig még semmi közelebbit nem tudtak mondani.

 

M. Schmidt János 2012.04.29. Digitális  
2012. április 29. Dunakeszi, Buy-way parkban működő Líra könyvesbolt. Fotó: M. Schmidt János
M. Schmidt János 2012.04.29. Digitális 2012. április 29. Dunakeszi, Buy-way parkban működő Líra könyvesbolt. Fotó: M. Schmidt János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.