Szerzői jog közönségszavazattal

Lemondhat-e egy film, zenemű vagy irodalmi alkotás szerzője a szerzői jogokról a közösség javára? Szedhet-e licencdíjat egy jogkezelő szervezet olyan szerzők nevében, akik nem tagjai az adott szervezetnek, és nem is adtak rá felhatalmazást, hogy az érdekükben fellépjen? Okoz-e számszerűsíthető kárt a kiadónak, az előadónak vagy a szerzőnek, aki meghallgat egy számot, vagy megnéz egy streamelt közvetítést az interneten?

Többek között ezekre a kérdésekre kellene nagyon pontos és jogilag is védhető választ adnia egy korszerű, a felhasználók érdekeire is tekintettel lévő szerzői jogi szabályozásnak. Finnországban hamarosan már lesz olyan törvény, ami nem kerüli meg a bevezetőben említett dilemmákat: finn polgárok a közelmúltban készítettek egy új, szerintük az információs korszakban is működőképes szerzői jogi tervezetet, és összegyűjtötték hozzá azt az 50 ezer aláírást, amely az ottani alkotmány szerint szükséges, hogy a parlament köteles legyen tárgyalni és szavazni a szövegről. Önmagában az is nagyon fontos tény, hogy ez lehetséges: a finn parlamentáris köztársasági rendszer lehetővé teszi az ilyen alulról jövő kezdeményezések törvénnyé emelését (vö.: nemzeti konzultáció

Magyarországon), de az is legalább ennyire izgalmas, hogyan birkóznak meg az újszerű megoldásoktól egyébként sem idegenkedő finnek a legfeljebb két évtizede használt internet és a legalább kétszáz éves elvi alapokon nyugvó szerzői jogi szisztéma összebékítésével.

A jogszabálytervezet egyrészt a digitális jogkezelés speciális eseteire koncentrál, másrészt pedig a jogrendszernek azokra a túlkapásaira, amelyek abból fakadnak, hogy amikor a mai törvényeket írták,még nem számoltak a világhálóval. Legálissá tennének néhány, ma a szürkezónába tartozó másolást is (ilyen például a megvásárolt zenei anyagokról, filmekről és szoftverekről történő kópiakészítés).

A kezdeményezés elindítói azzal érvelnek, hogy nemcsak a finn polgárok értelmetlen vegzálásának, hanem a hatóságok túlterhelésének is gátat szabhat az újraszabályozás. A munkacsökkentés rá is férne a finn bűnüldözőkre, a bűnügyi statisztikákat erőteljesen torzítják ezek a jellemzően csip-csup ügyek, miközben jelentős adminisztrációval, és olykor igen drága nyomozásokkal járnak.

KILENCÉVES LETÖLTŐ

A finn sajtó példaként említ egy elrettentő esetet, amikor egy kilencéves kislány laptopját kobozták a hatóságok néhány „illegálisan” letöltött zeneszám miatt. Az új törvény – ha elfogadják – összhangba hozza a lehetséges büntetéseket a jogtulajdonosoknak ténylegesen okozott kárral – ez a gyakorlatban a büntetési tételek lényeges enyhítését jelenti –, és erősen korlátoznák azokat az eseteket, amelyekben az állam szerzőijog-sértés vélelmezése nyomán megsértheti az állampolgárok magánszféráját (titkos meg figyeléssel, vagy esetleg házkutatással).

I!

ELECTRONIC FRONTIER FINNLAND

Az aláírásgyűjtő szervezet honlapja www.effi.org

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.