A végén csattan a magyar

A kontinensen edzett fül számára egyetlen szimfonikus zenekar sem szól szebben, mint a Bécsi Filharmonikusok. És a nagyvilág nagy zenekarai közül őket is ismerik a legtöbben Magyarországon. A bécsiek újévi koncertjeit százezrek nézik nálunk olyanok is, akik egyébként szimfonikus zenekari koncertet soha.

Még a régi legendás koncertmester, Willi Boskovsky bazseválta bele a zenekarát az újév reggelére kitágult magyar szívekbe. A Musikvereinbe persze évekkel előre elkelnek a méregdrága újévi jegyek, oda az egyszeri magyar be nem jut. És hát az újévi koncert nem is a zeneművészet csúcsait járja, az (a maga nemében persze kiváló) Strauss családé.

Ámde tíz esztendeje egy másik hagyományt is alapoznak a Bécsi Filharmonikusok, a nyáréji koncertekét. Ezeket a schönbrunni kastély parkjában tartják, s mindannyiunk számára elérhető, mert közel van és ingyenes. A program pedig a legnagyobbaké. A karmesteri dobogó is. Részben ugyanazok hadonásznak rajta, mint az újévi koncerteken. Például Pretre, Barenboim. És az idén Lorin Maazel. Tekintve, hogy csodagyerek volt, most meg már 83 éves, alighanem ő a legrégebbi motoros a szakmában.

Az idén a nyáréji koncert, ahogy a neten olvasom, inkább téli volt. Május 30-án didergető hidegben és esőben muzsikáltak a Bécsi Filharmonikusok 15 ezer embernek és sok ezer eser nyőnek. A zenekar fedett helyen volt, a közönség meg edzett és lelkes.

A héten szépen megnézhetjük otthon a tévében szárazon és igazi nyárban ezt az esős koncertet, akinek meg jövőre kedve támad kimenni Schönbrunnba, annak előre bejósoljuk a jó időt. (A jóslatunkra féléves garanciát vállalunk.)

Mint az idén mindenhol, itt is össze kellett férnie a két kétszáz éves haragosnak, Verdinek és Wagnernek, hiába utálták egymást. A koncerten a műsor szerint egyetlen ember énekel, Michael Stade, német tenorista. Ő sem túl sokat: egy kevéssé ismert áriát a Lombardokból és a nagyon ismert Grál elbeszélést a Lohengrinből. A többi csupa remek zenekari részlet. Nyitányok, előjátékok, indulók és táncok az Aidából, az Otellóból, A végzet hatalmából és a Luisa Millerből, ami Verdit illeti. Ami meg Wagnert: A nürnbergi mesterdalnokokból, a Trisztán és Izoldából, a Walkürből. Az osztrák tévé honlapján a részletes program Izolda szerelmi halálát is ígéri, de hát ahhoz Izolda is kellene, énekesnőről pedig nem történik említés. Majd meglátjuk, hátha a tenor adja Izoldát is.

Azért ráadásban bejön még az ifjabbik Johann Strauss is – ausgetippelt az Éljen a magyar! polkával.

 

I!

08. 17.

KEZDÉS: 23.00

CÍM: A Bécsi Filharmonikusok koncertje a schönbrunni kastély parkjából

CSATORNA: M1

 

Bécsi Filharmonikusok a parkban
Bécsi Filharmonikusok a parkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.