Történelmi távlatok

Historikus messzeségből szemlélve bizonyított tény, hogy a név kötelez. Különösen egy olyan fontos geopolitikai entitás esetében,mint a Sziget. Augusztusban ez a köznév nem utalhat például a Margitszigetre.

De még a Britszigetekre sem. Az invazív offenzívával birtokba vett Óbudai-, alias Hajógyári-sziget húsz éve felvilágosult abszolutista szuverenitással birtokolja kizárólagosan a Sziget elnevezést. Beszédes a névváltozás folyamata.

Az eredeti honfoglalók Diáksziget elnevezése ugyan hivatalosan soha többé nem fordult elő – 1994 augusztusában például EuroWoodstock lett a páneurópai keresztségben a második Sziget –, a köznyelvben mégis évtizedekre megmaradt, nyugdíjas Jethro Tull-rajongók száján pedig ma is kicsúszik néha. Hét bő esztendeig járhattunk a Pepsi Szigetre, 2002 óta pedig simán a Szigetre. Döntő horderejű reálpolitikai fordulatot az idei év hozott: kikiáltották a Sziget Fesztiválköztársaságot, ahol egy hétre befogadják a hazai rögvalóságból és Európa válság sújtotta övezeteiből érkező emigránsokat. Komolytalan politikai elemzők szerint az elnevezés szignifikánsan plakatírozza a Sziget eredeti szellemiségét: „Szabadság, legyen hőség, zeneiség”. Az idén ez mind megadatott. Főleg a hőség. Éljen a Köztársaság!

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.