Határ a csillagos ég

Hosszas egyeztetések után középeurópai űrkiképző központ épül a Sziget Fesztiválköztársaság területén. Az Axe Apollo Space Academy (AASA) nemzetközi űrprogram keretében megvalósuló beruházás a régióban az első fázisa annak a globális léptékű és kozmikus jelentőségű kezdeményezésnek, melynek során öt földrész félmillió aspiránsa közül választják ki a legrátermettebbeket az asztronauta hivatásra.

A Fesztiválköztársaságban felállított ad hoc űrkiképző központba hat országból ötvenegy AXE-tronauta jelölt érkezett a napokban. Hat kemény nap próbatételei után a rendezvény végére közülük kerül ki országonként egy-egy űrpalánta, akik később részt vesznek majd Floridában az Axe Apollo globális űrtáborában. Orlandóban közel lesznek az indítórakéták tüzéhez, de még nem ülhetnek a babérjaikon: további tesztek és vizsgálatok döntik el, hogy ki lesz a győztes huszonhárom, akik egyenként űrutazást nyernek.

Űrmagyarok

Az idén januárban indult globális űrprogram azoknak a vállalkozó kedvű fiataloknak nyújt páratlan kiugrási lehetőséget, akiknek a földi gravitáció pontosan1 Gmértékkel több a kelleténél. Mivel az AXE Apollo Space Academy független globális szervezet, amely fittyet hány a Tavares-jelentésre és egyéb páneurópai összeesküvés-elméletekre, a lehetőség korlátlanul nyitva áll a magyarok előtt is: több ezren csatlakoztak az űrakadémia programjához és szálltak versenybe, azért, hogy egy napon orbitális pályára állhassanak.

Talán kis lépés az emberiségnek, hosszúlépés a szigetlakóknak, de mindenképpen öles ugrás ez Magyarországnak, ha, ne adj univerzum, a félszáz jelölt közül egy hazánkfia vagy hazánklánya is kijut Orlandóba. Az Erő legyen velünk! De addig is – míg az Erő mellénk nem szegődik látványosan – egy szem űremberünk, Farkas Bertalan csatlakozott az akadémiához: a kezdetek óta segíti szakértelmével a kiválasztási programot, hogy a legrátermettebb magyar jelölt kerülhessen a versenybe. „Régi vágyam, hogy segíteni tudjak olyan honfitársamnak, akinek esélye adódik arra, hogy az űrbe repülhessen. Most ez megadatott és bízom benne, hogy a sikeres felkészítés meghozza majd a gyümölcsét” – nyilatkozta Farkas Bertalan.

Nemzetközi mezőny

A globális űrprogram középeurópai központjában a házigazda Sziget Fesztiválköztársaságot az a megtiszteltetés érte, hogy a több ezer jelentkező közül továbbjutott ötven magyar, cseh, szlovák, horvát, szlovén és bosnyák asztronauta jelölt mellé plusz egy főt, a köztársaság aspiránsát delegálhassa. „Nagyon megtisztelő, hogy egy ilyen globális méretű akcióban a Sziget Fesztiválköztársaság is szerepet kap, s örömmel állunk a feladat elébe, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a fiatal asztronauta jelöltek számára” – nyilatkozta Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.