Történetet mesélnek

A történet csak eszköz a művésznek, bármilyen műfajban alkot is. A tánc közvetlenül tud érzéseket kifejzeni, mégis szükség lehet történetre is, amelyet végigmesélnek mozgásukkal a táncosok.

A Karmelita udvarban a héten négy előadás is lesz. Kettő közülük konkrét történetet mesél el, a harmadik hagyományos rítusokat elevenít föl, a negyedik háromrészes kavalkád.

Lippai Andrea és Pirók Zsófia táncolja a két szerepet a FlamenCorazón Arte Táncszínház Las Flamencas/Anya és lánya című produkciójában. A flamenco szólóműfaj, a táncos egyedül adja elő műsorát, Spanyolországban sem szoktak beazonosítható történetet elmesélni a hagyományos technikáival. A történet a lényeg, ahogy az anya megtanítja lányát, hogyan használhatja tudását művészi kifejezésre, majd végül hagyja elszakadni magától.

A Budapest Táncszínház Imagine/Sec/Bolero című hármas előadásában ma már klasszikusnak számító Sztravinszkij- és Ravel-zenére táncolnak az együttes tagjai. A befejező Bolerót számtalan koreográfiával láthatta már a közönség. A mindig ismétlődő motívum a zene és tánc végtelenségét szimbolizálja.

A Duna Művészegyüttestől a Tavaszi szél talán a leghagyományosabb előadás a héten. A tavaszhoz tartozó ünnepek tradicionális táncait és szokásait mutatja be.

A Fitos Dezső Társulat Tántorgókjának alcíme: Táncjáték a hazát elhagyók emlékére egyértelművé teszi, miről szól a táncosok előadta történet. A XX. század elején Amerikában szerencsét próbálók sorsáról. Azokról, akikről József Attila írta: „s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.” Ahogy az alkotók mondják „Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és a bizonytalanokról. (…) Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.”

S nem feledkeznek meg arról, hogy ma is vannak a hazájukat kényszerűen elhagyó, de önmagukat nem feladni próbáló magyarok.

I!

08. 02., 08. 08.

CÍM: Las Flamencas Anya és Lánya Flamen-Corazon Arte Táncszínház (Előadás után tánctanítás)

08. 06.

CÍM: Imagine/ Sec/Bolero Budapest Táncszínház

08. 07.

CÍM: Tántorgók Fitos Dezső Társulat

08. 09.

CÍM: Tavaszi szél Duna Művészegyüttes

KEZDÉS: 20.30

HELYSZÍN: Karmelita udvar (Budapest I., Színház u. 1–3.)

JEGYÁR:2500 Ft

 

HALLGATNI VALÓ

1 BAROKK EST

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar Szenthelyi Miklós művészeti vezetővel és Oszecsinszki Román koncertmesterrel játszik Vivaldi- és Bach-műveket a Vajdahunyad várban augusztus 5-én este fél 9-kor.

JEGYÁR:2900 Ft

2 LÉLEKKÉPEK

A 25 éves Csík Zenekar és Presser Gábor koncertjén közreműködik a „Fölszállott a páva” győztes és Csokonai-díjas Jászság Népi Együttes és a televíziós vetélkedő zenekara, Pál István „Szalonna” és bandája a jászberényi Szabadtéri Színpadon augusztus 8-án este 8-kor.

JEGYÁR: elővételben:3500 Ft, helyszínen:4000 Ft

3 MORAN MAGAL

A zongorista énekessel Fekete Zoltán (gitár), Fekete Jammal (dob), Lőrinczy Zsolt (gitár), Vincze Pál (zongora), Furiák László (bőgő) és Müller Tamás (dob) lép fel az IF Cafeban augusztus 11-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 400,800 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.