Miért éppen a halál?

Ha a költő fiatal, az életről ír meg a szerelemről, befigyel a politika, szülőváros, haza. Ugyan már, Petőfi is fiatal volt, mégis írt a halálról!

Kell-e tudnia, hogy kicsoda a szerző, amikor az olvasó kézbe veszi a művét? Megváltozik-e az olvasás minősége, ha tud valami személyeset róla? A neve alapján nyilván megállapítja, hogy nő vagy férfi, de ha még nem olvasott tőle, még nem is hallott róla, akkor csak a cím alapján lehet valami elképzelése, meg a könyv terjedelme, alakja, a borító képe ad tájékozódási pontokat.

Talán regénynél ez nem is olyan fontos, de verseket olvasni valakitől, akiről nem tudunk semmit? Azt gondoltam, hogy majd ideírok néhány sort a költőről, és biztosan felkeltem vele az érdeklődést, de azután egy ültömben elolvastam az egész kötetet, és megint megtapasztaltam, ha az előzetes tudást nem lehet is teljesen kizárni a műélvezetből, mégiscsak a szöveg a fontos meg az a hatás, amit a szöveg kelt a befogadóban.

Ha annyit tud tehát az olvasó, hogy Kétvízköz annak a kolozsvári városrésznek a régi neve, ahonnan a költő elszármazott, már több mint elég ahhoz, hogy elmerüljön abba a nagyon valóságos hangulatban, amelyet Szőcs Petra álomképekből, visszatekintésekből és magától értetődő asszociációkból megteremt. Milyen egyszerű is. Mindenkinek alapélménye, hogy élet és halál mennyire természetesen követik egymást. S a verssé lett gondolatban ez már nem is olyan ijesztő. Vagy mégis? Azt írja: „nincsen pestisjárvány, / mégis sokan meghalnak.” Jaj! De azután meg: „Most még visszajöhetnél, / négy nap alatt nem történt semmi érdekes, / leszámítva, hogy azt hazudtuk, később haltál meg, / és felvettük a nyugdíjadat, / hogy a papnak a temetéseden rettenetes kiejtése volt, / és hogy Hamlet már unja a szellemekre vonatkozó kérdéseimet. / Viszont a télikabátodat kidobták, / mert beleköltöztek a molylepkék, / és különben is itt a tavasz.”

Mindig jönnek új költők, és már nem a régi verseket írják!

 

I!

SZERZŐ: Szőcs Petra

CÍM: Kétvízköz

KIADÓ: Magvető, 56 oldal

ÁR:1990 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1 SZÉP VERSEK 2013

Magvető, 288 oldal,2400 Ft

Minden esztendőben az ünnepi könyvhétre jelenik meg. Irigylésre méltó, akinek az a dolga, hogy egy év verstermését átolvassa, és összeállítsa belőle ezt a kötetet. Úgy hívják: Szegő János.

2 FINY PETRA FOLYÉKONY TEKINTET

Libri, 96 oldal,1990 Ft

„Te csak nevetsz Feldühít A kétségbeesett boldogság Amibe mindig hajszolod magad”.

3 ZALÁN TIBOR HOLDFÉNYTŐL MEGVAKULT KUTYA

Palatinus, 244 oldal,3000 Ft

Furcsa, hogy már nem Zalán Tibor a fiatal költő. Új, meglehetősen vaskos verseskötete már összegző számvetése eddigi életének és művének.

 

Szőcs Petra
Szőcs Petra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.