Pá, hetvenes évek!

Belsőépítészeti időutazást is tehet ma, aki a Magyar Nemzeti Galéria várbeli kiállítótermeiben a magyar képzőművészet történetével ismerkedik.

Az 1975-ben átadott múzeumi terek számtalan delikát látványossággal örvendeztetik meg a retró kedvelőit: elektrotechnika-történeti kiállításnak beillő lámpaerdők, a portól mattá vált, rég nem átlátszó álmennyezetek, patinás rézborítások és az új idők fuvallatának számító, kilencvenes évekbeli zártszelvényposztamensek adnak keretet a fél évezredes vagy éppen kortárs, páratlan értékű műalkotásnak.

Kétszázmillió forintot kapott a tavasszal a kormánytól a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Abból a száz-százhúsz millióból, amellyel az egyesített intézmény várbeli fele gazdálkodhat, már néhány hónap alatt is látványos eredményt lehet elérni – mondta Baán László főigazgató egy szerdai sajtóbeszélgetésen. Ebből a pénzből nemcsak a ma hiányzó informatív feliratok és műtárgyleírások készülhetnek el, illetve az esztétikailag elavult burkolatok és világítótestek újulhatnak meg, de meg lehet oldani jó néhány olyan közönségforgalmi problémát is, amelyek ma pusztán a szokásjog alapján bosszantják a látogatókat. Például, hogy a gótikus teremsorban időben visszafelé halad az érdeklődő, vagy hogy a kortárs kiállításon irodaajtók körül függnek a képek.

Ennek a felújításnak tehát már az idén meglehet az eredménye. Mindeközben folyik a jóval nagyobb léptékű, immáron 100-150 milliárdosra becsült – komplett parkrekonstrukciót is magában foglaló – Liget Budapest projekt előkészítése is. A főigazgató szerint a tervezett múzeumnegyed öt épületének megvalósításához mintegy 75-80 milliárd forintra lenne szükség; 10-12 milliárdot emésztene fel a Szabolcs utcai klinika területére tervezett raktározási és restaurálási központ (az új épületek kizárólag kiállítási célokat szolgálnának), és mintegy ötmilliárdért lehetne megvalósítani a komáromi Csillagerődbe szánt „gipszmúzeumot”.

A Szépművészeti Múzeum eredeti, száz évvel ezelőtti kiállítását alkotó gipsz műtárgymásolatok jelenleg a háborúban megsérült Román csarnokban és például a tatai zsinagógában vannak. Az egyesített gyűjtemény különleges attrakciója lehetne az irtózatos méretű komáromi erődrendszer ma még javarészt kihalt részének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.