Krúdy másik arca

Képzeljenek el egy majd kétméteres, jó kiállású férfit, aki óriási étvággyal eszi a finom óbudai étkeket, issza hozzá töméntelen mennyiségben a kitűnő borokat, meg sem kottyan neki, és ami kijön a szájából, annak minőségéről vagy négyezer elbeszélés és sok-sok regény tanúskodik! Telefonáljon az az olvasó, aki úgy érzi, ellent tudott volna állni neki!

„Sétál a szobában Krúdy, olyan magas, a plafonig ér majdnem. Ilyen elegáns, szép ember, szomorú, bánatos feje van, kissé oldalt tartja” – írta róla Nádas Sándor újságíró, aki meglátogatta az írót margitszigeti szállásán, és kiderítette, hogy Krúdy, aki azelőtt nappal aludt és éjszaka élt, idős korára korán hazatér, és legfőbb foglalatossága a regényírás lett. De valószínűleg még akkor is álmodoztak róla a pesti nők.

Varázslatos személyisége minden kortársát elbűvölte. „Szinte minden sora többféleképpen értelmezhető, és szinte mindegyikben az emberi élet alapkérdéseit feszegeti. A születés, a szerelem, a halál költője. Milyen különös az emberi sors! Milyen reménytelen az élet! S mégis, múlhatatlanul gyönyörű mindez. (…) Hölgyek és urak úgy járnak-kelnek az életmű lapjai közt, mint egy nagy álarcosbál forgatagának vendégei, akik éjfél után sem vetik le maszkjukat. (…) Aki mondataiba merül, színeket hall, ízeket lát, illatokat ízlel. Az érzékek mégsem összezavarodnak, hanem megsokszorozódnak.” Ezt meg Fráter Zoltán írja róla, akinek Krúdy éjszakái című összeállítását az Óbudai Nyár keretében mutatják be.

A születésének 135. és halálának 80. évfordulója van az idén, így 2013 Krúdy-év Óbudán, amelynek kocsmáit járta naponta, mert ahogy Kosztolányi Dezső írta: „Az élet gazdagsága az övé, az a kincs, hogy mindent másképpen lát, mint a többiek… Ez a világ, amit ő álmodik, a bánatos, egyszerű frizurájú nőkkel, a kisvárosi alakokkal, a legendás hercegekkel, már is mese és történelem, a szemünk elől sóhajt el innen…”

I!

07. 11.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Óbudai Társaskör kertje (Budapest III., Kiskorona u. 7.)

CÍM: Krúdy Gyula éjszakái

ÍRÓ: Fráter Zoltán

ELŐADÓK: Rezes Judit, Ötvös András, Rajkai Zoltán

KÖZREMŰKÖDIK: Budapest Bár

JEGYÁR:2500 Ft

VÉSZ

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Július 8.

A Timothy O’Brien istállójában felejtett pipából 121 éve kihulló parázs a kanadai St. John’s legnagyobb tűzvészét idézte elő.

Július 9.

Nemcsak a 19 éve sok ezer otthont elpusztító trópusi vihart hívták Albertónak, hanem az első 2000-est, 2006-ost és 2012-est is.

Július 10.

Az olasz Icmesa vegyi gyárból 37 éve dioxin áramlott ki. Állítólag azóta a környéken a nők javára cserélődött föl a nemek aránya.

Július 11.

Ha Araujo da Silva, a 40 éve kigyulladt Boeing–707-es pilótája más foglalkozás után néz, nem nyeli el őt hat évvel később a Csendes-óceán.

Július 12.

29 éve Ravensburgban eleredt az eső, majd a jég tízcentis tömbökként, hárommilliárd márkányi kárt okozva ért Münchenbe.

Július 13.

13 éve a kínai Senhszi tartományban sárlavina zúdult egy falura, Indiában földcsuszamlás gyűrte maga alá a bombayi szegénynegyedet.

Július 14.

7 éve ért szárazföldet a Dél-kínai-tengerből elszabadult Bilis hurrikán, s a század legsúlyosabb árvizét öntötte a Hunan tartományra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.