NKA: Ajándék pénz a zár alól

Örömteli hírt jelentettek be tegnap a legnagyobb mecénásnak számító Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA): összesen 1,7 milliárd forint tartalékolt/ zárolt pénzt szabadítanak föl, amelyet utolsó fillérig el lehet költeni még az idén a szakkollégiumok idei pályáztatására, illetve a miniszter egyéni támogatásaira.

Ezzel mintegy 10 milliárdra nő az NKA idén kultúrafinanszírozásra fordítható keretösszege. Manapság ez különösen jól hangzik, nem véletlen, hogy a hírt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere közölte, a mecenatúra szervezetét irányító L. Simon László alelnök (aki a T. Ház kulturális bizottságának elnöke is) csak a részleteket finomította.

L. Simon László
M. Schmidt János 2011.10.28. Digitális 2011.10.28 „Állapotfelmérés: A hazai kulturális ágazat helyzete”. Szakmai nyílt nap a hazai kulturális élet egy-egy területének aktuális helyzetéről konferencia előadások. L. Simon László. Fotó: M. Schmidt János

Bár kapott ilyen értelmű kérdést, a miniszter a vitatott színházi társaságiadó-támogatás (TAO) esetleges változtatásáról nem tudott konkrétummal szolgálni, mert – a közelmúltban a POSZT-on folyt, kevéssé konstruktív szakmai eszmecsere után – egyelőre bizottság vizsgálja a kérdést, és ezért – mint kijelentette – korai bármit is mondani.

Elhangzott viszont, mit terveznek megvalósítani az 1,7 milliárdos pluszpénzből. Egyebek között ormánsági fakazettás templomok fölújítását; határon túli kulturális programokat; köztéri szobrok, valamint a kastélyprogram keretében a szigligeti alkotóház restaurálását; vidéki közösségek közművelődési programjainak támogatását. Az alelnök külön említette: szánnak 100 milliót a nemzeti kultúrkincs digitalizálására is. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük: miért vállalkozik erre az NKA is, hiszen ilyen feladatot a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) lát el. A válasz szerint e támogatásra a legkülönbözőbb intézmények pályázhatnak majd. Megtudtuk, olvasás-népszerűsítő programot is indít a mecénás szervezet 120 milliós keretösszeggel, amellyel kapcsolatos kérdésünkre mindössze azt a választ kaptuk, hogy a pályázat nem tartalmaz megkötéseket, a jelentkezők döntik el, mivel akarják elérni a kívánt célt.

Az említetteken kívül az idén húszéves NKA októberben nemzetközi konferenciát szervez a Parlamentben a kultúrafinanszírozásról. A tanácskozásra a volt szocialista országok és néhány nyugati kultúratámogató szervezet képviselőjét hívják meg. A kerek évforduló kapcsán az NKA képviselői több hazai fesztiválon, rendezvényen is megjelennek, hogy népszerűsítsék a szervezet tevékenységét, továbbá egy hónapon át intenzív reklámkampányuk is lesz. Ez utóbbit azonban nem a kultúrára szánt pénzből finanszírozzák – mondta az alelnök –, mert a Szerencsejáték Zrt. vállalta, hogy saját reklámfelületein csap hírverést az állami mecenatúrának.

Ami a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia által tervezett, ám támogatás hiányában lemondott jubileumi fesztivált illeti, arról L. Simon László azt mondta: „Az elmúlt héten kritikák érkeztek az NKA tevékenységével kapcsolatban. Akik ezt megfogalmazták, azok nem ismerik az NKA működését”. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az NKA-ba évi több mint 10 ezer pályázat érkezik be, ezekről nem a miniszter vagy az alelnök dönt, hanem a szakmai kuratóriumok, jelen esetben a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amelynek tagjai egyhangú szavazással utasították el a SZIMA Fesztivál támogatási igényét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.