Travolta elvitte a show-t

Félsiker – röviden így lehetne összefoglalni a 48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitó hétvégéjét. A hideg zuhany – ha nem számítjuk a téliesen hűvös és csapadékos időjárást – akkor érte a jelenlévőket, amikor néhány órával a megnyitó előtt kiderült: Audrey Tautou az utolsó pillanatban lemondta a részvételét.

Pedig ő igazán nagy név a cseh fürdővárosban, mivel 2001-ben az Amelie csodálatos élete című Jean-Pierre Jeunet-mozi itt kezdte el végül gigantikusra növő nemzetközi karrierjét. Biztos szerveztek neki valami komoly meglepetést, de így a nyitógála közönsége csak a vásznon láthatta őt, a magyar mozikban egyébként már lefutott Tajtékos napokban – mely egyébként, mint eddig bárhol, itt is vegyes fogadtatásban részesült.

A sztár „karnyújtásnyiról” egészen lehengerlően kedves ember benyomását kelti
A sztár „karnyújtásnyiról” egészen lehengerlően kedves ember benyomását kelti

Persze Karel Och művészeti igazgató „B terve” igen nagyot szólt: sikerült a csehországi fesztiválra két napra elcsábítania John Travoltát. A hollywoodi szupersztár tisztességesen megtette, ami egy ilyen ismert és népszerű figurától elvárható: meghatottan átvette Jíri Bartoska fesztiváligazgatótól az őt megillető életmű Kristály Glóbuszt, felkonferálta mintegy kétezer-ötszáz lelkes rajongónak a Pomádé szabadtéri vetítését, illetve elhozta magával legújabb moziját, a Killing Seasont, ami nem mellékesen világpremiert jelentett a rendezvénynek.

Travolta „karnyújtásnyiról” egészen lehengerlően kedves ember benyomását kelti, minden rajongó szóra és a magánéleti botrányait gondosan kerülő kérdésre széles mosoly a válasz. Szívesen kiáll pózolni a rajongókkal, így exponenciálisan nőtt azoknak a boldog nőknek a száma Karlovy Varyban, akik Travoltával közös fényképen szerepelnek. (És akkor azt még föl sem vetettük, vajon hogyan nézhet ki ugyanúgy, mint harminc évvel ezelőtt.)

Nem mellékesen, a fesztiválon napok óta megy a találgatás, hogy mennyibe is kerülhet egy ilyen sztár. Annyit biztosan tudunk, hogy a Grand Hotel Puppban lakott, az elnöki lakosztályban (éjszakánként 40 ezer koronáért), és a saját repülőgépével érkezett Karlovy Varyba, valamint hogy a kétnapos megfeszített munka után még öt napot szán rá, hogy körülnézzen Prágában.

„A Killing Season forgatókönyvét az úgynevezett hollywoodi feketelistán találták” – mesélte a színész a sajtó képviselőinek tartott beszélgetésen. Ahogy fogalmaz, ide olyan könyvek kerülnek, amelyeket egy stúdió sem hajlandó megcsinálni. John Travolta viszont szívesen vállalkozott a felkínált szerepre. Azt mondja, a mai, szuperhősökkel teli (filmes) világban már nem igazán érzi jól magát, eltűntek az olyan filmek, melyekben normális, emberi szerepek vannak. Ezért is ugrott fejest szívesen egy kétszemélyes kamara-akciódarabba, melyben a partnere fiatalkori példaképe, Robert DeNiro. Travolta elmesélte, De Niro miatt lett tulajdonképpen színész, és az ő, úgynevezett method actor módszerét követi. Amikor például megtudta, hogy De Niro mennyit és hogyan készült a Taxisofőr főszerepére, ez adott neki erőt, hogy több hónapig tánciskolába járjon az Életben maradni forgatása előtt.

Kérdés azonban, hogy mire képes két nagy színész egy kétszereplős akciófilmben. A válasz: nem sokra.

A Killing Season két öreg katona találkozásának története, akik korábban mindketten harcoltak Boszniában. Travolta alakítja a Kovács nevű karaktert, a szerb katonát, akinek a Skorpió speciális egység tagjaként az volt a feladata, hogy mindenkit megöljön, és ha marad ideje, akkor nőket is erőszakoljon. De Niro amerikai katonát alakít, aki akciócsoportot vezetett a Skorpiók kiiktatására, és amikor rájuk talált, tarkólövéssel kivégezte őket. De Kovács túlélte a „hátlövést”, és évekkel később bosszúéhesen kivégzője nyomába ered. Innentől kezdve képzeljünk el mindent, ami egy olcsó és szadista akciódarabban megtörténhet, plusz adjuk hozzá, hogy Travolta orosz akcentust nyom szerb helyett, az anyanyelvűnek szánt mondatai pedig kabaré jellegűek – legalábbis itt, Kelet-Európában annak hatnak. Ennek ismeretében már tényleg merész kapcsolódási pont az a tény, hogy John Travolta életműdíjért jött ide.

„Vagy csinálsz egy kicsi, de jó filmet, amelyet végül senki sem lát, vagy egy nagyot, amely nem annyira jó, de mindenki megnézi – ez a hollywoodi színészek dilemmája” – summázta Travolta. Minden bizonnyal a legtöbb esetben így is van, de most nagyon nem kedvezett neki a lapjárás: a Killing Season kicsi és rossz film. De erre néhány hónap múlva már senki sem fog emlékezni. Csak arra, hogy a Pomádé sztárja – sokak örömére – Karlovy Varyban is táncolt egyet.

Karlovy Varyból jelenti kiküldött munkatársunk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.