Minden igényt kielégítő Balatoni nyár

Talán akadnak még az országban, akiknek a címbeli szókapcsolatról mostanában nem a szárszói találkozó jut eszébe, hanem csak az, amit ez a szókapcsolat eredetileg jelöl, miszerint: nyár a Balatonon. Most hozzájuk szólunk. A köztévé Balatoni nyár című reggeli műsorának helyre kivonatát nézzük a Duna Worldön. És választ kapunk az örökké kínzó kérdésre: hogyan lehet a kilencvenes éveket átmenteni a kétezresekbe, sőt a kétezer-tízesekbe. A mindig működő receptekről van szó.

Üres mólót látunk, fú a szél, és jön Radics Gigi, de nemcsak jön, énekel is, amit persze el is várunk Radics Gigitől, egy énekesnő az énekeljen. Híres slágerét tolja az üres Balaton-partnak, ujjatlan kék ruhában, gyenge napfényben – éppenséggel el tudnánk képzelni rettenetesebb kezdőképet is. Szóval jön Gigi, lassan sétál, énekesmód gesztikulál, persze playback az egész, úgyhogy rosszmájúan azt találgatjuk, a kánonos részeknél melyik magát fogja követni – de erről a playbackségről speciel nem ő tehet, magyar (reggeli) műsorban ez teljesen bevett szokás, és hát tényleg nem örülnénk, ha a mondott sláger vonatkozó soraiba egyszer csak a szemmel láthatóan élénk szél is beleszólna.

Csak meg ne fázzon az a szegény lány abban az ujjatlanban, aggódik a képernyő előtt nagymamánk – az ilyen műsorokat ugyanis éppen neki és társainak találták ki, a nyugdíjasoknak, valamint a valami okból reggelente éppen otthon tartózkodóknak, illetve e csoport azon részhalmazának, melynek tagjai kávékavargatás közben egyáltalán nem a zaklatott közélet retardált hülyéire kíváncsiak. Hanem mondjuk tévén keresztül nyaralnának kicsit, ha már máshogy nem tehetik. „Lenéztünk a Balcsira; csak víz legyen, az a lényeg; így legalább mi is látjuk, mi van a magyar tengernél; nekem a Balaton a riviéra; szinte érzem a zsírgőzzel elegy savanyú tejfel szagát, hol a lángosom?” Így.

Ehhez pedig megkapják Jakupcsek Gabriellát és Csiszár Jenőt. Az általuk vezetett reggeli show különben valóban kielégít minden igényt: van benne helyes lány ujjatlanban, vannak benne lovak + emberek, úgy is mint lovagi torna, van benne gasztronómia, van benne még egy lengén öltözött nő, van benne sport, programajánló, vannak motorok, van benne Beatles és van benne egy kis Gaskó Balázs, mert ugyan, miben nincs egy kis Gaskó Balázs manapság?

És van benne veretes humor, többnyire Csiszár Jenő jóvoltából. Kiderül például, hogy Radics Gigi Milánóba kapott meghívást. A korosodó rocksztárrá stylingolt műsorvezető nem is bírja ki, hogy eleresszen egy eredeti poént, hogy ugye nem az üzletközponttól, a skálától jött a meghívás? Nevet az egész Balaton, de tényleg. A veterán motoros találkozó szervezőit is megpróbálja viccel megvenni, mikor egy Jawáról van szó, „Dubcek bosszúja”, mondja Csiszár, de kiderül, hogy ez a Jawa speciel nagyon rendben van – vagyis soha rosszabb bosszút.

Az ugyancsak jó fizikai formában lévő (semmi irónia) Jakupcsek Gabriella jóvoltából azért normális kérdések is elhangzanak néha a műsorban, őt mintha tényleg érdekelné ez az egész. Nemcsak Gigi érdekli, hanem az olajütő és csapláros vendég, bizonyos Tóth László, vagy éppen az Eötvös cirkusz küldöttsége is, a szerencsétlen kis kölyökoroszlánnal. Vagy ha nem érdekli, legalább elhiteti a nézővel, hogy dehogynem. És ez baromi nagy meló lehet ám. Miként baromi nagy meló egy ilyen reggeli programot takkra összehozni, megszerkeszteni, levezényelni, még akkor is, ha, mint mondtuk, a recept tulajdonképpen már húsz vagy még annál is több éve adott.

Úgy tűnik azonban, nemcsak a recept több évtizedes, de a tévé grafikusai sem túl sűrűn update-elik az inzertek vagy a „kép a képben” típusú (igen:) képek kinézetét. A Gaskó vicceskedéseit bemutató „Balázs elvállata” című szkeccsizé mellett a Multisport (atyavilág!) rovat vizuális megoldásai is egészen rettenetesek. De nem baj, ülünk a tévé előtt, nézzük a reggeli műsort délután, élvezzük, „mennyire jó ez a sablonos helyzet”, Algopyrint eszünk, és várjuk, hogy jöjjön a hat: Columbo a Story 4-en.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.