Támogatás híján elmarad

Július közepétől ötvenkét napon át tartott volna a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) első kulturális fesztiválja Budapesten, amellyel a Kosáry Domokos által alapított intézmény fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelték volna. De csak volna. Merthogy fesztivál nem lesz –jelentették be egy szerdai sajtótájékoztatón az akadémia vezetői, Makk Károly és Ferencz Győző a Fugában.

Ugyanis nem kapták meg rá a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) megpályázott támogatást: nemcsak a kért összeget, de egyetlen fillért sem. Pályázatukat, amelyet egyébként a Fuga Budapesti Építészeti Központ adott be, az NKA Kálomista Gábor vezette Kulturális Fesztiválok Kollégiuma indoklás nélkül elutasította.

Az esetre természetesen van politikus és nem politikus magyarázat is. Kezdjük talán a nyilvánvalónak tűnő politikai magyarázattal, miszerint a jelenlegi hatalom elsorvasztani igyekszik (de legalábbis nem kívánja megerősíteni) a Kosáry-féle művészeti akadémiát. Az ok egyszerűnek tűnik: azért teszi ezt, hogy ne lehessen konkurense a Fekete György-féle, államilag felpuffasztott, pénzzel és jogcímekkel teletömködött, alaptörvénybe emelt magánakadémiának. Míg a kulturális kormányzat Fekete Györggyel éppen arról tárgyal, milyen jogokat ruházhatna még rá (most egy művészeti szuperkitüntetést, a Nemzet Művésze Díjat alapítják meg, amelynek osztogatásában Feketének persze döntő szava lenne), addig az MTA társult intézményének, a Széchenyi akadémiának nem adnak pénzt, hogy megrendezze fesztiválját. Fekete nem véletlenül hangoztatja egyre magabiztosabban, immár szemtől szembe megmondva: aki nincs velük, annak vége.

Természetesen kíváncsiak voltunk a nem politikai magyarázatra is, ezért megkérdeztük a pályázat elutasításának okát az NKA főigazgatójától, Krucsainé Herter Anikótól, aki volt szíves kérdésünkre válaszolni annak ellenére, hogy a pályázatok elutasításának indokát elvileg csak maga a pályázó kérheti, nyolc napig a döntés kézhezvétele után. Mint írja, az említett kollégium pályázati felhívására 388 beadvány érkezett mintegy 3,5 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. A kollégium a beérkezett pályázatok közül 188 pályázatot támogatott összesen 964 millió forintnyi összeggel. „A Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Kft. pályázatát az I. Széchenyi Akadémia Fesztivál megrendezésére 20 000 000 Ft-os támogatási igénnyel, a Kollégium egyhangúlag elutasította.” Hangsúlyozzák: a kollégium pályázati felhívásában kitételként szerepelteti, hogy bírálata során kiemelten veszi figyelembe „a huzamosabb ideje kiemelkedő kulturális értéket létrehozó fesztiválokat”. Ezeket hajlandó húszmilliós vagy afeletti összeggel támogatni, és ez a feltétel a SZIMA-fesztivál esetében nem teljesült. Azaz induló fesztiváloknak nem szoktak húszmilliót osztogatni. A helyzet azonban az, hogy néhány millió is segített volna. Az idén egyébként 13 fesztivált értékeltek az említett, kiemelt támogatási körben, a többi között a Művészetek Völgye Fesztivált, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a Pécsi Országos Színházi Találkozót, a Veszprémfestet, a Zempléni Fesztivált.

A SZIMA-feszt tervezett és részben előkészített rendezvényei közül a jövendő egy év alatt azért többet is igyekeznek majd megtartani a Fugában. Így októberben a SZIMA építésztagozatának kiállítását, februárban a Jerger Krisztina által rendezett kortárs képzőművészeti kiállítást, majd jövő nyáron az elhunyt SZIMA-tagok kiállítását. Február 2-ára tervezik a SZIMA volt elnöke, Dobszay László zenetörténész alapította Schola Hungarica énekkar nagykoncertjét.

Amennyiben lesz még Fuga. A belvárosi, építészetközpontú, de a kultúra minden ágával foglalkozó közösségi tér ugyanis nemcsak a SZIMA-fesztivál megrendezésétől esett el, hanem több kulturális pályázatát is elutasították az NKA-nál a közelmúltban. A pesti, Petőfi Sándor utcai kultközpontban igen jelentős zenei élet is zajlik, eddig például 132 zenemű ősbemutatóját rendezték meg itt. Ennek ellenére az NKA illetékes kollégiuma elutasította a hárommilliós zenei támogatásra benyújtott kérelmüket. Továbbá a képzőművészeti kiállításokra beadott négymilliós pályázatukat, az építészeti rendezvényekre kért hatmilliós igényüket is. Bár az igaz, hogy a kért 1,8 millió helyett 800 ezer forinttal támogatták a fotóművészeti kiállítások megrendezését, és hat- helyett négymillióval a Fuga Rádió működését. Az sem elhanyagolható, hogy a Rogán Antal vezette V. kerület bérleti díj nélkül biztosítja működésükhöz a helyet, a belvárosi bérház egykori üzlethelyiségét. Nagy Bálint építész elmondta, hogy működési költségeik negyedét biztosítja általában az NKA-pályázatokon elnyert támogatás, amely most drasztikusan visszaesett. Félő, hogy ezek után fenntartójuk, a Budapesti Építészeti Kamara is visszaléphet az egyébként veszteséges működtetéstől.

964MILLIÓ

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP 388 pályázó közül 188-at támogatott, az igényelt 3,5 milliárd forint helyett 964 millióval. A Széchenyi akadémia jubileumi fesztiválja semmit sem kapott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.