Hogyan lett a "Liszt útja" túrából "Budapest by Liszt"?

Kultúrturisztikai programcsomaggal állt elő több állami művészeti csúcsintézmény, de egy idegenforgalmi szakember szerint egyszerűen lenyúlták védett ötletét.

Liszt Ferenc életét és munkásságát felidéző kultúrturisztikai programcsomaggal rukkol elő ősztől kart karba öltve több művészeti csúcsintézmény, a Magyar Turizmus Zrt. és az idegenforgalmi-vendéglátó szakma több jeles reprezentánsa. A MüPát irányító Káel Csaba, a Zeneakadémia főigazgatója, Batta András, az Operaház első embere, Ókovács Szilveszter, valamint a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Horváth Gergely nemrég sajtótájékoztatón ismertették a 202 éve született mesterhez kapcsolt, Budapest by Liszt című projektet, amelynek jelentőségét és célját ekképp foglalták össze: (Liszt) „munkásságának emlékeivel számos helyen találkozhatunk Budapesten, a klasszikus zene fővárosában. Liszt működésének fontos állomásaira kalauzol az az új, sokrétű szakmai összefogás keretében megvalósuló Liszt-program, amely a klasszikus zene kedvelőit csábítja tematikus útra, ezáltal élénkítve Budapest kulturális turizmusát. A háromnapos budapesti Liszt-túra egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy az ide látogatók megismerjék azt a vibráló kölcsönhatást, amely a várost és a zongoravirtuózt összekötötte.”

A várhatóan ősszel induló programsorozat első napján a budai Várba mennek a látogatók, ahol az MTA BTK Zenetudományi Intézetét, a Mátyás-templomot és azokat az épületeket mutatják be nekik, ahol Liszt vendég lehetett. A Nemzeti Galériában megnézhetik azokat a képeket és szobrokat is, amelyek témájuk vagy alkotójuk révén a zeneszerzőhöz kapcsolhatók. Másnap egy másik túrán azokat a belvárosi templomokat járják sorra, amelyek Liszt életében jelentős helyszínek voltak. Délben az egyik belvárosi étterem lesz a célpont, amely a komponista kedvelt ételeit felidéző menüvel kedveskedik. Délután a Liszt Múzeum várja az érdeklődőket kamarakoncerttel, esténként a Művészetek Palotája, a megújuló Zeneakadémia és az Operaház előadásaira ülhetnek be a program résztvevői. A bejáráshoz egy fürdőlátogatást is hozzákapcsolnak – hiszen Budapest nemcsak a klasszikus zene fővárosa, de a gyógyvizeké is, mint tudni illik.

Tetszetős és rokonszenves kezdeményezés – nyugtáztuk, a sajtótájékoztató után nem sokkal azonban kaptunk egy különös e-mailt. A levél szerzője felhívta a figyelmünket: a program nem a sajtótájékoztatón megszólalók, még csak nem is szorgos segédcsapataik ötlete, know-how-ja, hanem az övé, Némethné Kemenes Mária turisztikai szakértőé, aki a Népszabadság Online-ból értesült arról, igen meglepődve, hogy a hivatkozott kultúrintézmények az általa készített marketingterv alapjaira óhajtanak építkezni.

Elmondta: 2001-ben Liszt útja címen hosszas kutatómunka után terjedelmes és részletes tanulmányt írt arról, hogyan és miféle programokkal lehetne összekötni a fogékony turisták számára azokat az európai városokat (nagyjából kétszáz van ilyen, ebből Magyarországon tizenhárom), ahol a nagy zeneszerző hosszú élete során megfordult (az anyag a liszt-utja.hu honlapon 2010 óta olvasható). Kemenes Mária több mint tíz évig házalt a (megszületése óta jogvédett) tanulmánnyal, amely ezalatt megfordult egyebek mellett a Zeneakadémián, a Magyar Turizmus Zrt.-nél, a Balassi Intézetben, Kőszeg, Sopron és Szekszárd város önkormányzatánál, a Budapest Airportnál és 2007-ben MüPában is – ahol állítása szerint az akkori főigazgató, Kiss Imre és csapata megkezdte a kivitelezést, a kulturális tárca azonban néhány hónap múlva leállította a munkát, mondván, ez nem a MüPa dolga. Az anyag a jelenlegi kormányzat két korábbi államtitkárához (Gloviczki Zoltánhoz és Kálnoki-Gyöngyössy Mártonhoz), sőt Hoffmann Rózsához is eljutott, de mindhiába: gyakorlatilag az összes címzett megdicsérte a munkát, de mégsem lett belőle semmi.

A történet azonban korántsem ért véget. Levélírónk először akkor kapta fel a fejét, amikor egy két évvel ezelőtti sajtótájékoztatón, félig-meddig ugyanazok, akik a közelmúltbelin is összegyűltek, bejelentették, hogy „Liszt útja” címen új terven dolgoznak. Levélben jelezte, hogy nagyon örül, de mégiscsak az ő jogvédett szellemi termékéről van szó. Választ nem kapott. Káel Csaba idén januárban újra beharangozta a vállalkozást, változatlanul Liszt útja címmel, mire olvasónk újra felhívta a figyelmét az esetleges jogi kellemetlenségekre, valamint hogy jobb lenne, ha elkerülné a blamázst, hiszen a tervezetet a kultúra és a turizmus területén sokan ismerik. Erre sem kapott választ, a projekt azonban a május közepi sajtótájékoztatón már Budapest by Liszt néven szerepelt – részben, de változatlanul olyan programelemekkel, amelyek Kemenes Mária tanulmányában voltak először olvashatók. Ajánlatai között szerepelt a Taste Liszt – Ízleld meg Lisztet című program, amelyben Liszt Ferenc menüjét, kedvenc ételeit, borait akarta népszerűsíteni; kínált városnéző sétákat élő koncerttel, helyi turisztikai szolgáltatók bevonásával, és a Magyar Nemzeti Galéria kortárs alkotókat felvonultató kiállításának megtekintését is forszírozta.

Természetesen rákérdeztünk, hogy a Káel Csaba által vezetett MüPában mit szólnak a Kemenes Mária által elmondottakhoz. Az intézmény illetékese levélben reagált, ekképp: „A Művészetek Palotája Nonprofit Kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kezdeményezte a »Budapest by Liszt« elnevezésű turisztikai termék védjegyoltalomban való részesítését. A hivatal eljárása és ennek keretében a fenti körülmények vizsgálata jelenleg folyamatban van. Az eljárás befolyástól mentes lezárásának biztosítása érdekében a védjegybejegyzésre vonatkozó határozat kézhezvételéig a Művészetek Palotája Nonprofit Kft. a kérdésben érdemi nyilatkozatot nem kíván tenni.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.