Vár ez is

„Van egy kisszék / háromlábú, / három lába: / hárombábu” – idézte a neten valaki Kányádi Sándor versét, így kérdezve, hogy „Na, hol voltam?”. Hmmm. Hát ezt csaka hülye nem tudja, ugye. Természetesen a Marczibányi téren, Kaláka-koncerten.

A nyolcvanas években nem nagyon rendeztek ilyen előadást nélkülem, ahogy a diósgyőri fesztiválokat sem hagytam volna ki a világ minden kincséért sem. Az ember fiatalon könnyen megoldja, éjjelre domboldali tarlón ver sátrat, nappal meg boldogan jár koncertről koncertre, legyen osztrák gitáros, balkáni együttes vagy az éppenséggel óvodásoknak éneklő Kaláka az előadó.

Azóta sok a változás, az enyhébbek közé sorolandó, hogy az ember már sehol sem tud aludni, nemhogy sátorban, a tarlón. Vagy hogy néha elgondolkodik, mennyire mást jelentett Vas István Zászlókjából a sor: „Összesen, mind kell, nem hullhat ki egy sem” harminc évvel ezelőtt, mint tíz éve vagy épp tegnap.

És akkor ráadásnak itt van a Kaláka. Mégiscsak elképesztő, hogy annak is már 18 éve, hogy a Huzella kivált az együttesből! És az milyen, hogy a diósgyőri fesztivál Egerben van? Persze csak a vár felújítása miatt, de akkor is. Ez az anomália sem új keletű már.

No de legyünk végre tárgyszerűek. Az idén június 27–30-a között lesz a Kaláka Fesztivál. Fellép például Palya Bea, a Hot Jazz Band és a Szélkiáltó, és ha amit fent elsoroltunk, nem volna elég a kicsit fájdalmas nosztalgiázáshoz, hát tény az is, hogy másik ifjúkori idolunkról, Cseh Tamásról nyitnak kiállítást az Eszterházy Károly Főiskolán. S ezzel még nem lesz vége a múltidézésnek: a Gárdonyi-évforduló alkalmából dalnokpályázatot is hirdettek: a Gárdonyi, a költő versengés legjobbjait vasárnap délután három órától lehet meghallgatni a parkszínpadon.

I!

06. 27.

06.29.

HELYSZÍN: Eger, Eszterházy tér Gótikus Palota tér

CÍM: XXXIV. Kaláka Fesztivál

FELLÉPŐK: Cimbaliband, Dobroda, Double, Hot Jazz Band, Kaláka, Misztrál, Musica Aulica , Napra, Parapács, Palya Bea, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Somos, Söndörgő, Szilvási Gipsy Folk Band, Szélkiáltó

JEGYÁR: Bérlet: Elővételben: 6000–6700 Ft Helyszínen:7200 FtNapijegy: Felnőtt:3800 Ft Gyerek:1500 FtCsaládi:10000 Ft

HONLAP: kalakafesztival.hu

 

HALLGATNI VALÓ

1 PÁRIZS EGE ALATT
Bardóczy Attila és Orosz Zoltán harmonikaművész franciasanzon-estje a Benczúr Házban június 24-én este 7-kor.
Jegyár:3900 Ft, június 23-ig3200 Ft

2 VIII. HENRIK, AZ EGYHÁZALAPÍTÓ
A Choir of Westminster Abbey, azaz A Westminster Apátság Kórusának koncertje. A kórust a világ legjelentősebb kórusai között tartják számon. A hangverseny gazdag angol egyházzenei örökséget idézi föl a Szent István-bazilikában június 25-én este 8-kor.
Jegyár: 4500–7000 Ft

3 BUDAPESTI FESZTIVÁL ZENEKAR ÉS DANYIIL TRIFONOV
A fiatal orosz zongorista Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza, és elhangzik Bruckner IV. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfóniája is. Vezényel: Takács-Nagy Gábor a MüPában június 27-én este háromnegyed 8-kor. Jegyár: 4400–13000 Ft

 

Kaláka: Radványi Balázs, Gryllus Dániel, Becze Gábor, Gryllus Vilmos
Kaláka: Radványi Balázs, Gryllus Dániel, Becze Gábor, Gryllus Vilmos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.