Sum(m)ák

Hogyan tudod megcsinálni a legegyszerűbb tévés politikai háttérműsort? Két megoldás is lehetséges. Az egyik, hogy a tévé raktárában meglévő asztalok és székek közül porolj le néhányat, vegyél hozzá néhány kiegészítőt (már ha belefér a büdzsébe), és máris kész az új díszlet. Kell még egy műsorvezető: ha valóban olcsóműsort akarsz, akkor válassz egy pályakezdőt, akire azt mondod, a jövő reménysége, meg egy szerkesztőt és műsorszervezőt, s már hívhatod is a vendégeket a stú dióba.

Emlékszel, pont ilyen volt a Napkelte és most ilyen a Ma Reggel is.

A másik megoldás, hogy add ki külső gyártásba! Nem kell stúdió, díszlet, műsorvezető, szerkesztő, így nem kell bajlódni a fizetésükkel, az adójukkal, a társadalombiztosításukkal, a munka törvénykönyvével sem. Több beszállító céget megpályáztatsz (hacsak meg nem mondják, hogy kivel kell szerződni), aztán behozzák az adáskazettát (CD-t,) neked meg csak meg kell nézni, hogy nincs-e benne szakmai hiba vagy politikai inkorrektség, és már mehet is adásba. Számlára fizetsz, nincs macera a dolgozókkal és a technikával. Ez bár egyszerű lesz, de nem olcsó, sőt... Bár a külső gyártód a haszon maximalizálása érdekében vélhetően minimális pénzt fordít majd az adás elkészítésére. Felkér egy kezdő műsorvezetőt és egy szerkesztő-műsorszervezőt, aki az adott adás témájában felhajt 6-8 alanyt, majd néhány óra montírozással egymásra vágják az interjúk legfontosabb, legérdekesebb mondatait. És máris kész az új politikai háttérműsor.

Nos, ez utóbbi megoldás mintapéldája, mondhatnánk úgy is, hogy állatorvosi lova a köztévés Summa.

Kezdjük ott, hogy a műsort az MTVA megbízásából a Summa Produkció Kft. gyártja a köztévének. A kft. a cégbírósági adatok szerint 2012. október 29-én alakult, és láss csodát, három hét múlva, november 21-én a köztévé már sugározta is a Summa első adását. A cég tehát nyilvánvalóan zéró referenciával rendelkezett, és nagyon meglepődnénk azon, hogy ha pályázat útján nyert volna (írásban rákérdeztünk, de nem kaptunk választ, mint ahogy arra sem, hogy hetente mennyit fizetnek a műsorért).

De miért pont ez a cég?

Ennek megértéséhez talán közelebb visz, hogy a cég egyik tulajdonosa Halkó Gabriella, Jáksó László (Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó ismerőse) volt élettársa. Halkó Gabriella a csúfosan bebukott Marslakók szappanopera producere volt. Ez a látványos kudarc azonban láthatóan nem törte derékba köztévés karrierjét, hiszen cége gyártja Jakupcsek Gabriella új talkshow-ját, a Ridikült is.

A Summa – saját ars poeticája szerint – az MTV hetente jelentkező háttérműsora, amely bonyolult vagy annak látszó ügyekről, a háttérről és az összefüggésekről beszél színesen, közérthetően. Kezdjük ott, hogy a köztévé Az Este című (egykoron Pulitzer-emlékdíjas) napi politikai háttérműsora után közvetlenül szükség van-e még egy politikai háttérműsorra? Nyilvánvalóan nincs, hiszen Az Estét is azért találták ki és tartják műsoron a mai napig, hogy a közélet mindennapi ügyeit (summás megfogalmazás szerint: bonyolult vagy annak látszó ügyeit), annak hátterét és összefüggéseit magyarázza el a nézőknek. A Summa létezését talán akkor lehetne megindokolni, ha az egy a politikával és közélettel foglalkozó riportműsor, ne adj’ isten egy Akták- vagy Célpont-szerű tényfeltáró riportműsor volna. De a Summa nem törekszik ilyen téma-, idő- és munkaigényes magasságokba, hanem az általános, mondhatni sablonos témákat sorba véve darálja az interjúkat. Pont úgy, ahogy a legegyszerűbb és a minimális költséggel (maximális haszonnal) elkészíthető politikai háttérműsort kell csinálni. Manapság így lehet előtérbe kerülni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.